Liste over personer som har tent den olympiske ild

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Det amerikanske ishockeylaget 1980 stablet fakler til et monument, og flammene spredte seg opp spiralen, Vinter-OL 2002.

Liste over personer som har tent den olympiske ild viser alle personer som endte Fakkelstafetten til OL ved å tenne flammen på stadion.

Sommer-OL[rediger | rediger kilde]

OL/År Navn Tilknytning
Sommer-OL 1936
Fritz Schilgen Friidrettsutøver (løp)
Sommer-OL 1948 John Mark Friidrettsløper
Sommer-OL 1952 Paavo Nurmi Vinner av ni olympiske gullmedaljer i distanseløping på 1920-tallet.
Sommer-OL 1956 Ron Clarke (Melbourne) og
Hans Wikne (Stockholm)
Langdistanseløper Clarke vant siden en olympisk bronsemedalje i 1964; Hans Wikne deltok også under OL i 1964.
Sommer-OL 1960 Giancarlo Peris friidrettsløper av gresk avstamning.
Sommer-OL 1964 Yoshinori Sakai friidrettsutøver, født samme dag som atombomben eksploderte over hans hjemsted Hiroshima.
Sommer-OL 1968 Norma Enriqueta Basilio de Sotelo en sprinter som deltok i de samme lekene. Hun var den første kvinne til å løpe den siste strekningen.
Sommer-OL 1972 Günther Zahn en mellomdistanseløper.
Sommer-OL 1976 Stéphane Préfontaine og Sandra Henderson to tenåringer.
Sommer-OL 1980 Sergej Belov basketballspiller som vant fire olypiske medaljer, inkludert en gullmedalje i 1972.
Sommer-OL 1984 Rafer Johnson vinner av tikamp i Sommer-OL i 1960.
Sommer-OL 1988 Sohn Kee-chung gullmedaljevinner i maraton under sommerlekene i 1936, bar fakkelen inn til stadionet, og fakkelen ble deretter brakt videre av Chung Sun-Man, Kim Won-Tak og Sohn Mi-Chung, tre unge friidrettsutøvere. Kim deltok i maraton under de samme lekene.
Sommer-OL 1992 Antonio Rebollo en bueskytter som deltok i paralympiske leker.
Sommer-OL 1996 Muhammad Ali bokseren som under navnet Cassius Clay, vant olympisk gull i 1960.
Sommer-OL 2000 Cathy Freeman en friidrettsutøver. Hun vant gullmedalje for 400 m løp under samme OL.
Sommer-OL 2004 Nikolaos Kaklamanakis brettseiler, gullmedalje under OL i 1996, sølvmedaljevinner under OL i 2004.
Sommer-OL 2008 Li Ning turner, tok 3 gullmedaljer, 2 sølvmedaljer og en bronsemedalje under Sommer-OL 1984.

Vinter-OL[rediger | rediger kilde]

Den olympiske ild i Torino
OL/År Navn Tilknytning
Vinter-OL 1952 Eigil Nansen Barnebarn til polarhelten Fridtjof Nansen
Vinter-OL 1956 Guido Caroli Deltok i hurtigløp på skøyter under OL i 1948, 1952 og 1956
Gikk på skøyter med fakkelen og snublet i en TV-ledning, men holdt flammen brennende
Vinter-OL 1960 Ken Henry Olympisk mester på 500 m hurtigløp på skøyter i 1952-OL
Vinter-OL 1964 Josef Rieder Tidligere alpinist som deltok i OL 1956
Vinter-OL 1968 Alain Calmat Tidligere kunstløper, vinner av en sølvmedalje i OL 1964
Vinter-OL 1972 Hideki Takada Student og hurtigløper på skøyter
Vinter-OL 1976 Christl Haas og
Josef Feistmantl
Haas vant gullmedalje i utfor under vinter-OL i 1964 og bronse i samme disiplin i 1968
Feistmantl vant gull i to-manns under vinter-OL 1964
Vinter-OL 1980 Charles Gugino Akademiker fra Nevada som ble valgt ut blant alle fakkelholderne til å løpe den siste strekningen
Vinter-OL 1984 Sanda Dubravčić Kunstløper som deltok i OL i både 1980 og 1984
Vinter-OL 1988 Robyn Perry En tolv år gammel skolepike og kunstløper
Vinter-OL 1992 Michel Platini og
François-Cyrille Grange
To fotballspillere
Platini deltok under OL i 1976
Grange var bare 8 år på samme tid
Vinter-OL 1994 Kronprins Haakon Norges kronprins (1994) i Lillehammer Olympiapark
Vinter-OL 1998 Midori Ito Kunstløper og sølvmedaljevinner under OL i 1992
Vinter-OL 2002 * Flere Hele ishockeylaget som vant olympisk gull under lekene i 1980
Vinter-OL 2006 Stefania Belmondo Italiensk gullmedaljevinner i langrenn
Vinter-OL 2010 Catriona LeMay Doan, Steve Nash, Nancy Greene og Wayne Gretzky Fakkelen ble først tent innendørs i BC Place Stadium, deretter utenfor stadion. Innefakkelen ble slukket etter åpningsseremonien mens utefakkelen brant under hele lekenes varighet.

Le May Doan vant to OL-gull i hurtigløp på skøyter i 1998 og 2002 samt en bronse i 1998. Hun tente fysisk ikke ilden på grunn av en teknisk feil ved fakkelen i hallen. Nash er kanadisk basketballspiller. Greene vant gull og sølv i alpint under OL 1968. Gretzky er ishockeylegende. Han tente også fakkelen som skulle brenne utenfor stadion.

Vinter-OL 2014 Irina Rodnina og Vladislav Tretjak Rodnina vant tre påfølgende OL-gull i kunstløp i 1972, 1976, og 1980. Tretjak er en tidligere målvakt for Sovjetunionens ishockeylandslag og bidro til tre gull i 1972, 1976 og 1984, samt sølv i 1980.