Liste over bykommuner og statistikkområder i Alaska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over bykommuner og statistikkområder i Alaska er en oversikt over administrative og statistiske enheter i den amerikanske delstaten Alaska. Listen inneholder også en oversikter og bakgrunn til de historiske enhetene i det tidligere Alaskadistriktet og -territoriet.

Bykommuner[rediger | rediger kilde]

Kart over Alaskas bykommuner. Grønn er bykommuner, blått er sammensatte bykommuner og gult er den uorganiserte bykommunen med statistikkområdene.

Alaska er (per 2014) delt inn 20 bykommuner (engelsk: boroughs), hvorav syv sammensatte (engelsk: consolidated city-boroughs) og en «uorganisert» (engelsk: unorganized ciy borough).

Uorganisert bykommune[rediger | rediger kilde]

Den uorganiserte bykommunen ble etablert i 1961,[1] og utgjorde da hele delstaten Alaskas areal. I utgangspunktet skulle hele Alaska innlemmes i organiserte bykommuner før juli 1963,[1] men per 2014 er nesten 55 prosent av delstatens areal fremdeles uorganisert.

Administrasjonen av landområdene i den uorganiserte bykommunen er direkte underlagt delstatsregjeringen i Juneau. Av statistiske hensyn er disse landområdene delt inn i ti statistikkområder (per 2014).

Organiserte bykommuner[rediger | rediger kilde]

Det første statistikkområdet som ble organisert til en bykommune var Bristol Bay i 1962, og den siste bykommunen ble etablert i 2013. De fleste bykommunene ble etablert med utgangspunkt i grensene til tidligere statistikkområder.[N 1] De sammensatte bykommunene er en by og et omkringliggende landområde som har blitt slått sammen og fått en felles administrasjon.

De organiserte bykommune har omtrent samme funksjon som et fylke i andre amerikanske delstater. Bykommunene har også funksjon som statistikkområder under folketellinger.

Liste over bykommuner[rediger | rediger kilde]

Bykommune Type FIPS-
kode
Adm.senter Etablert Folketall
(2010)
Folketall
(2013)
Totalt
areal
Land-
areal
Aleutians East Borough Bykommune 013 Sand Point 1987 3&503&3141&3 141 3&503&3092&3 092 3&504&38875.36&38 875,36 3&504&18083.14&18 083,14
Municipality of Anchorage Sammensatt
bykommune
020 Anchorage 1975 3&505&291826&291 826 3&505&300950&300 950 3&503&5078.97&5 078,97 3&503&4415.1&4 415,10
Bristol Bay Borough Bykommune 060 Naknek 1962 3&502&997&997 3&502&960&960 3&503&2298.77&2 298,77 3&503&1304.94&1 304,94
Denali Borough Bykommune 068 Healy 1990 3&503&1826&1 826 3&503&1867&1 867 3&504&33092.07&33 092,07 3&504&33026&33 026,00
Fairbanks North Star Borough Bykommune 090 Fairbanks 1964 3&504&97581&97 581 3&505&100436&100 436 3&504&19279.07&19 279,07 3&504&19005.88&19 005,88
Haines Borough Sammensatt
bykommune
100 Haines 1968 3&503&2508&2 508 3&503&2592&2 592 3&503&7059.01&7 059,01 3&503&6005.15&6 005,15
Juneau City and Borough Sammensatt
bykommune
110 Juneau 1970 3&504&31275&31 275 3&504&32660&32 660 3&503&8427.54&8 427,54 3&503&6997.97&6 997,97
Kenai Peninsula Borough Bykommune 122 Soldotna 1964 3&504&55400&55 400 3&504&57147&57 147 3&504&64108.21&64 108,21 3&504&41634.91&41 634,91
Ketchikan Gateway Borough Bykommune 130 Ketchikan 1963 3&504&13477&13 477 3&504&13729&13 729 3&504&17232.64&17 232,64 3&504&12583.22&12 583,22
Kodiak Island Borough Bykommune 150 Kodiak 1963 3&504&13592&13 592 3&504&14135&14 135 3&504&31136.4&31 136,40 3&504&16963.33&16 963,33
Lake and Peninsula Borough Bykommune 164 King Salmon 1989 3&503&1631&1 631 3&503&1648&1 648 3&504&85268.88&85 268,88 3&504&61258.42&61 258,42
Matanuska-Susitna Borough Bykommune 170 Palmer 1964 3&504&88995&88 995 3&504&95192&95 192 3&504&65416.91&65 416,91 3&504&63734.17&63 734,17
North Slope Borough Bykommune 185 Barrow 1972 3&503&9430&9 430 3&503&9686&9 686 3&505&245521.23&245 521,23 3&505&229720.05&229 720,05
Northwest Arctic Borough Bykommune 188 Kotzebue 1986 3&503&7523&7 523 3&503&7685&7 685 3&505&105539.27&105 539,27 3&504&92132.56&92 132,56
Petersburg Borough[N 2] Bykommune - Petersburg 2013 3&503&3819&3 819 3&503&3774&3 774 3&504&14721.67&14 721,67 3&503&8500.29&8 500,29
Sitka City and Borough Sammensatt
bykommune
220 Sitka 1971 3&503&8881&8 881 3&503&9020&9 020 3&504&12461.55&12 461,55 3&503&7434.15&7 434,15
Municipality of Skagway Sammensatt
bykommune
230 Skagway 2007 3&502&968&968 3&502&995&995 3&503&1201.86&1 201,86 3&503&1171.5&1 171,50
«Unorganized Borough» Uorganisert
bykommune
- 1961 3&504&74352&74 352 3&504&76522&76 522 3&505&933141.91&933 141,91 3&505&827587.98&827 587,98
Wrangell City and Borough Sammensatt
bykommune
275 Wrangell 2008 3&503&2369&2 369 3&503&2400&2 400 3&503&8966.7&8 966,70 3&503&6582.4&6 582,40
Yakutat City and Borough Sammensatt
bykommune
282 Yakutat 1992 3&502&662&662 3&502&642&642 3&504&24508.72&24 508,72 3&504&19812.01&19 812,01

Listen ble sist oppdatert i november 2014. Kilder for folketall og areal er Bureau of the Census. Innbyggertall for 2010 er basert på en folketelling, mens innbyggertall for 2013 er en beregning (estimat) basert på denne folketellingen.

Statistikkområder[rediger | rediger kilde]

Alaskas uorganiserte bykommune er (per 2014) delt inn i ti folketellingsområder (engelsk: census areas). Områdene har en primær funksjon som statistiske enheter under folketellinger, og administrasjonen er direkte underlagt delstatsregjeringen i Juneau. De opprinnelige statistikkområdene ble dannet med utgangspunkt i grensene til valg- og skolekretser i Alaskaterritoriet. Statistikkområder har ikke noe administrasjonssenter.

Liste over folketellingsområder[rediger | rediger kilde]

Folketellingsområde FIPS
-kode
Folketall
(2010)
Folketall
(2013)
Totalt
areal
Land-
areal
Største by
Aleutians West Census Area 016 3&503&5561&5 561 3&503&5511&5 511 3&504&36561.41&36 561,41 3&504&11370.78&11 370,78 Unalaska
Bethel Census Area 050 3&504&17013&17 013 3&504&17758&17 758 3&505&117855.36&117 855,36 3&505&105075.81&105 075,81 Bethel
Dillingham Census Area 070 3&503&4847&4 847 3&503&5010&5 010 3&504&54170.14&54 170,14 3&504&48092.92&48 092,92 Dillingham
Hoonah-Angoon Census Area 105 3&503&2150&2 150 3&503&2145&2 145 3&504&28267.52&28 267,52 3&504&19489.43&19 489,43 Hoonah
Nome Census Area 180 3&503&9492&9 492 3&503&9892&9 892 3&504&73238.7&73 238,70 3&504&59470.68&59 470,68 Nome
Prince of Wales-Hyder Census Area 198 3&503&5559&5 559 3&503&5786&5 786 3&504&19899.6&19 899,60 3&504&10160.19&10 160,19
Southeast Fairbanks Census Area 240 3&503&7029&7 029 3&503&6985&6 985 3&504&64903.7&64 903,70 3&504&64150.92&64 150,92 Deltana
Valdez-Cordova Census Area 261 3&503&9636&9 636 3&503&9763&9 763 3&505&104480.56&104 480,56 3&504&88680.88&88 680,88 Valdez
Wade Hampton Census Area 270 3&503&7459&7 459 3&503&7977&7 977 3&504&50952.7&50 952,70 3&504&44240.7&44 240,70 Hooper Bay
Yukon-Koyukuk Census Area 290 3&503&5588&5 588 3&503&5695&5 695 3&505&382812.22&382 812,22 3&505&376855.67&376 855,67 Galena

Listen ble sist oppdatert i november 2014. Kilder for folketall og areal er Bureau of the Census. Innbyggertall for 2010 er basert på en folketelling, mens innbyggertall for 2013 er en beregning (estimat) basert på denne folketellingen.

Statistikkområder før 1960[rediger | rediger kilde]

Den første inndelingen i statistikkområder ble gjort i Alaskadistriktet i 1880, da et nordlig og et sørlig distrikt (engelsk: districts) ble etablert.[2] Distriktene var videre inndelt i to til fem underdistrikter.

Den 6. juni 1900, fem dager etter folketellingsdagen, ble Alaska omgjort fra et dommerdistrikt, som dekket hele landarealet, til første, andre og tredje føderale dommerdistrikt. I 1909 ble det opprettet et fjerde dommerdistrikt. I tillegg til å ha en administrativ funksjon, fikk dommerdistriktene også funksjon som statistikkområder under folketellingene frem til 1950.

Liste over valgdistrikter etablert i 1958[rediger | rediger kilde]

I 1958 ble Alaska delt inn i 24 valgdistrikter (engelsk: election districts),[3] som også hadde funksjon som statistikkområder ved folketellingen i 1960.[4] Ved tellingen i 1970 var betegnelsen endret til «divisjoner» (census divisions) og ved etterfølgende folketellinger har områdene blitt betegnet som census areas.[4] Antallet statistikkområder har variert siden 1960.

# Valgdistrikt Folketall
(1960)[5]
Areal[6]
1. Prince of Wales Election District 3&503&1772&1 772 3&504&11165.4&11 165,4
2. Ketchikan Election District 3&504&10070&10 070 3&504&14408.1&14 408,1
3. Wrangell-Petersburg Election District 3&503&4181&4 181 3&504&17376.2&17 376,2
4. Sitka Election District 3&503&6690&6 690 3&503&9546.7&9 546,7
5. Juneau Election District 3&503&9745&9 745 3&504&13923.8&13 923,8
6. Lynn Canal-Icy Straits Election District 3&503&2945&2 945 3&504&30875.2&30 875,2
7. Cordova-McCarthy Election District 3&503&1759&1 759 3&504&40896&40 896,0
8. Valdez-Chitina-Whittier Election District 3&503&2844&2 844 3&504&51921.5&51 921,5
9. Palmer-Wasilla-Talkeetna Election District 3&503&5188&5 188 3&504&59334&59 334,0
10. Anchorage Election District 3&504&82833&82 833 3&503&6065.8&6 065,8
11. Seward Election District 3&503&2956&2 956 3&503&8098.9&8 098,9
12. Kenai-Cook Inlet Election District 3&503&6097&6 097 3&504&30735.4&30 735,4
13. Kodiak Election District 3&503&7174&7 174 3&504&21279.3&21 279,3
14. Aleutian Islands Election District 3&503&6011&6 011 3&504&40147.4&40 147,4
15. Bristol Bay Election District 3&503&4024&4 024 3&505&101491.3&101 491,3
16. Bethel Election District 3&503&5537&5 537 3&504&57264.6&57 264,6
17. Kuskokwim Election District 3&503&2301&2 301 3&505&149934.4&149 934,4
18. Yukon-Koyukuk Election District 3&503&4097&4 097 3&505&194808.5&194 808,5
19. Fairbanks Election District 3&504&42412&42 412 3&504&60626.4&60 626,4
20. Upper Yukon Election District 3&503&1619&1 619 3&505&222855.5&222 855,5
21. Barrow Election District 3&503&2133&2 133 3&505&151560.9&151 560,9
22. Kobuk Election District 3&503&3560&3 560 3&505&112141.3&112 141,3
23. Nome Election District 3&503&6091&6 091 3&504&65392&65 392,0
24. Wade Hampton Election District 3&503&3128&3 128 3&504&47049.7&47 049,7

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ De fleste eksisterende statistikkområder og bykommuner har vært gjenstand for grenseendringer. Områder har blitt delt, og landareal har blitt overført til andre enheter. Dette gjør at de oversiktene som presenteres i artikkelen i liten grad sammenfaller med grensene til de opprinnelige statistikkområdene.
  2. ^ Arealet for Petersburg Borough gjelder det tidligere Petersburg Census Area, og tar ikke hensyn til de grenseendringer som ble gjort i forbindelse med organiseringen av bykommunen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Thomas A. Morehouse, Alaska's Urban and Rural Governments. University Press of America, Lanham 1984. Side 42.
  2. ^ U.S. Bureau of the Census, Population of States and Counties of the United States: 1790 to 1990. From the Twenty-one Decennial Censuses. Mars 1996. (Del III side 11-12). Besøkt 15. september 2014. (en)
  3. ^ Fairbanks Daily News Miner 30. juni 1958. Brand New Legislative District System Set Up.
  4. ^ a b The Newberry Library: Alaska Atlas of Historical County Boundaries. Consolidated Chronology of State and County Boundaries. Besøkt 15. september 2014. (en)
  5. ^ U.S. Bureau of the Census, Population of States and Counties of the United States: 1790 to 1990. From the Twenty-one Decennial Censuses. Mars 1996. (Del III side 11-12)
  6. ^ Bureau of the Census, Census of Population, 1960: Total Population Counts for the U.S., States.... Washington D.C., 1961. Alaska, Table 6.-«Area and population of election districts, urban and rural: 1960».