Liste over fylker i Alaska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over fylker i Alaska er en oversikt over administrative og statistiske enheter i den amerikanske delstaten Alaska. I motsetning til andre delstater i landet, er ikke Alaska (eller Louisiana) administrativt inndelt i fylker, men i 19 boroughs og ett unorganized borough, som igjen er delt opp i 11 census areas.

Boroughs[rediger | rediger kilde]

Alaska er inndelt i 19 boroughs, hvorav seks consolidated city-boroughs. Disse har omtrent samme funksjon som et fylke i andre delstater. Consilidated city-boroughs er en by og et borough som har blitt slått sammen og har en felles administrasjon.

Alaskas «uorganiserte borough» består av landareal som ikke er organisert i noe borough. Området har ingen lokal administrasjon, og er delt inn i 10 folketellings- eller statistikkområder (census areas).

Boroughs Type FIPS-kode Fylkessete Etablert Folketall Areal
Aleutians East Borough 013 Sand Point 1987 3&503&3141&3 141 3&504&18099&18 099
Municipality of Anchorage Consolidated city-borough 020 1975 3&505&291826&291 826 3&503&4395&4 395
Bristol Bay Borough 060 Naknek 1962 3&502&997&997 3&503&1308&1 308
Denali Borough 068 Healy 1990 3&503&1826&1 826 3&504&33022&33 022
Fairbanks North Star Borough 090 Fairbanks 1964 3&504&97581&97 581 3&504&19078&19 078
Haines Consolidated city-borough 100 1968 3&503&2508&2 508 3&503&6071&6 071
City and Borough of Juneau Consolidated city-borough 110 1970 3&504&31275&31 275 3&503&2716&2 716
Kenai Peninsula Borough 122 Soldotna 1964 3&504&55400&55 400 3&504&41473&41 473
Ketchikan Gateway Borough 130 Ketchikan 1963 3&504&13477&13 477 3&504&12536&12 536
Kodiak Island Borough 150 Kodiak 1963 3&504&13592&13 592 3&504&16990&16 990
Lake and Peninsula Borough 164 King Salmon 1989 3&503&1631&1 631 3&504&61595&61 595
Matanuska-Susitna Borough 170 Palmer 1964 3&504&88995&88 995 3&504&63926&63 926
North Slope Borough 185 Barrow 1972 3&503&9430&9 430 3&505&230035&230 035
Northwest Arctic Borough 188 Kotzebue 1986 3&503&7523&7 523 3&504&92975&92 975
Petersburg Borough - Petersburg 2013 3&503&3273&3 273 3&503&9917&9 917
Sitka City and Borough Consolidated city-borough 220 1971 3&503&8881&8 881 3&503&7444&7 444
Municipality of Skagway 230 2007 3&502&968&968 3&503&1171&1 171
Uorganisert 1961 3&504&78149&78 149 3&505&323440&323 440
City and Borough of Wrangell Consolidated city-borough 275 2008 3&503&2369&2 369 3&503&6656&6 656
City and Borough of Yakutat Consolidated city-borough 282 1992 3&502&662&662 3&504&19813&19 813

Census areas[rediger | rediger kilde]

Alaska har 10 folketellings- eller statistikkområder (census areas), som ikke har noen administrativ funksjon. I statistikkområdene fins det derimot skolekretser og byer med lokal administrasjon. Enkelte byer har også en stammeledelse med lokalpolitisk innflytelse.

Census area FIPS-kode Største by Folketall Areal
Aleutians West 016 Unalaska 3&503&5561&5 561 3&504&11388&11 388
Bethel 050 Bethel 3&504&17013&17 013 3&505&105239&105 239
Dillingham 070 Dillingham 3&503&4847&4 847 3&504&18675&18 675
Skagway-Hoonah-Angoon 105 Hoonah 3&503&2150&2 150 3&504&19280&19 280
Nome 180 Nome 3&503&9492&9 492 3&504&59572&59 572
Prince of Wales-Outer Ketchikan 198 Craig 3&503&5559&5 559 3&503&9738&9 738
Southeast Fairbanks 240 Deltana 3&503&7029&7 029 3&504&64268&64 268
Valdez-Cordova 261 Valdez 3&503&9636&9 636 3&504&34319&34 319
Wade Hampton 270 Hooper Bay 3&503&7459&7 459 3&504&17194&17 194
Yukon-Koyukuk 290 Galena 3&503&5588&5 588 3&505&377879&377 879