Liste over bykommuner og statistikkområder i Alaska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over bykommuner og statistikkområder i Alaska er en oversikt over administrative og statistiske enheter i den amerikanske delstaten Alaska. Listen inneholder også en oversikter og bakgrunn til de historiske enhetene i det tidligere distriktet og det tidligere territoriet Alaska.

Bykommuner[rediger | rediger kilde]

Kart over Alaskas bykommuner. Grønn er bykommuner, blått er sammensatte bykommuner og gult er den uorganiserte bykommunen med statistikkområdene.

Alaska er (per 2014) delt inn 20 bykommuner (engelsk: boroughs), hvorav syv sammensatte (engelsk: consolidated city-boroughs) og en «uorganisert» (engelsk: unorganized ciy borough).

Uorganisert bykommune[rediger | rediger kilde]

Den uorganiserte bykommunen ble etablert i 1961,[1] og utgjorde da hele delstaten Alaskas areal. I utgangspunktet skulle hele Alaska innlemmes i organiserte bykommuner før juli 1963,[1] men per 2014 er nesten 55 prosent av delstatens areal fremdeles uorganisert.

Administrasjonen av landområdene i den uorganiserte bykommunen er direkte underlagt delstatsregjeringen i Juneau. Av statistiske hensyn er disse landområdene delt inn i ti statistikkområder (per 2014).

Organiserte bykommuner[rediger | rediger kilde]

Det første statistikkområdet som ble organisert til en bykommune var Bristol Bay i 1962, og den siste bykommunen ble etablert i 2013. De fleste bykommunene ble etablert med utgangspunkt i grensene til tidligere statistikkområder.[N 1] De sammensatte bykommunene er en by og et omkringliggende landområde som har blitt slått sammen og fått en felles administrasjon.

De organiserte bykommune har omtrent samme funksjon som et fylke i andre amerikanske delstater. Bykommunene har også funksjon som statistikkområder under folketellinger.

Liste over bykommuner[rediger | rediger kilde]

Bykommune Type FIPS-kode Fylkessete Etablert Folketall Areal
Aleutians East Borough Bykommune 013 Sand Point 1987 3&503&3141&3 141 3&504&18099&18 099
Municipality of Anchorage Sammensatt bykommune 020 1975 3&505&291826&291 826 3&503&4395&4 395
Bristol Bay Borough Bykommune 060 Naknek 1962 3&502&997&997 3&503&1308&1 308
Denali Borough Bykommune 068 Healy 1990 3&503&1826&1 826 3&504&33022&33 022
Fairbanks North Star Borough Bykommune 090 Fairbanks 1964 3&504&97581&97 581 3&504&19078&19 078
Haines Borough Sammensatt bykommune 100 1968 3&503&2508&2 508 3&503&6071&6 071
Juneau City and Borough Sammensatt bykommune 110 1970 3&504&31275&31 275 3&503&2716&2 716
Kenai Peninsula Borough Bykommune 122 Soldotna 1964 3&504&55400&55 400 3&504&41473&41 473
Ketchikan Gateway Borough Bykommune 130 Ketchikan 1963 3&504&13477&13 477 3&504&12536&12 536
Kodiak Island Borough Bykommune 150 Kodiak 1963 3&504&13592&13 592 3&504&16990&16 990
Lake and Peninsula Borough Bykommune 164 King Salmon 1989 3&503&1631&1 631 3&504&61595&61 595
Matanuska-Susitna Borough Bykommune 170 Palmer 1964 3&504&88995&88 995 3&504&63926&63 926
North Slope Borough Bykommune 185 Barrow 1972 3&503&9430&9 430 3&505&230035&230 035
Northwest Arctic Borough Bykommune 188 Kotzebue 1986 3&503&7523&7 523 3&504&92975&92 975
Petersburg Borough Bykommune - Petersburg 2013 3&503&3273&3 273 3&503&9917&9 917
Sitka City and Borough Sammensatt bykommune 220 1971 3&503&8881&8 881 3&503&7444&7 444
Municipality of Skagway 230 2007 3&502&968&968 3&503&1171&1 171
«Uorganisert» Uorganisert bykommune 1961 3&504&78149&78 149 3&505&837706&837 706
Wrangell City and Borough Sammensatt bykommune 275 2008 3&503&2369&2 369 3&503&6656&6 656
Yakutat City and Borough Sammensatt bykommune 282 1992 3&502&662&662 3&504&19813&19 813

Statistikkområder[rediger | rediger kilde]

Alaskas uorganiserte bykommune er (per 2014) delt inn i ti statistikk- eller folketellingsområder (engelsk: census areas). Områdene har en primær funksjon som statistiske enheter under folketellinger, og administrasjonen er direkte underlagt delstatsregjeringen i Juneau. De opprinnelige statistikkområdene ble dannet med utgangspunkt i grensene til valg- og skolekretser i Alaskaterritoriet.

I 1958 ble Alaska delt inn i 24 valgdistrikter (engelsk: election districts),[2] som også hadde funksjon som statistikkområder ved folketellingen i 1960.[3] Ved tellingen i 1970 var betegnelsen endret til «divisjoner» (census divisions) og ved etterfølgende folketellinger har områdene blitt betegnet som census areas.[3] Antallet statistikkområder har variert siden 1960.

Statistikkområdene har ikke noe administrasjonssenter.

Liste over statistikkområder[rediger | rediger kilde]

Statistikkområde FIPS-kode Største by Folketall Areal
Aleutians West Census Area 016 Unalaska 3&503&5561&5 561 3&504&11388&11 388
Bethel Census Area 050 Bethel 3&504&17013&17 013 3&505&105239&105 239
Dillingham Census Area 070 Dillingham 3&503&4847&4 847 3&504&18675&18 675
Skagway-Hoonah-Angoon Census Area 105 Hoonah 3&503&2150&2 150 3&504&19280&19 280
Nome Census Area 180 Nome 3&503&9492&9 492 3&504&59572&59 572
Prince of Wales-Outer Ketchikan Census Area 198 Craig 3&503&5559&5 559 3&503&9738&9 738
Southeast Fairbanks Census Area 240 Deltana 3&503&7029&7 029 3&504&64268&64 268
Valdez-Cordova Census Area 261 Valdez 3&503&9636&9 636 3&504&34319&34 319
Wade Hampton Census Area 270 Hooper Bay 3&503&7459&7 459 3&504&17194&17 194
Yukon-Koyukuk Census Area 290 Galena 3&503&5588&5 588 3&505&377879&377 879

Statistikkområder før 1960[rediger | rediger kilde]

Den første inndelingen i statistikkområder ble gjort i Alaskadistriktet i 1880, da et nordlig og et sørlig distrikt (engelsk: districts) ble etablert.[4] Distriktene var videre inndelt i to til fem underdistrikter.

Den 6. juni 1900, fem dager etter folketellingsdagen, ble Alaska omgjort fra et dommerdistrikt, som dekket hele landarealet, til første, andre og tredje føderale dommerdistrikt. I 1909 ble det opprettet et fjerde dommerdistrikt. I tillegg til å ha en administrativ funksjon, fikk dommerdistriktene også funksjon som statistikkområder under folketellingene frem til 1950.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ De fleste eksisterende statistikkområder og bykommuner har vært gjenstand for grenseendringer. Områder har blitt delt, og landareal har blitt overført til andre enheter. Dette gjør at de oversiktene som presenteres i artikkelen i liten grad sammenfaller med grensene til de opprinnelige statistikkområdene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Thomas A. Morehouse, Alaska's Urban and Rural Governments. University Press of America, Lanham 1984. Side 42.
  2. ^ Fairbanks Daily News Miner 30. juni 1958. Brand New Legislative District System Set Up.
  3. ^ a b The Newberry Library: Alaska Atlas of Historical County Boundaries. Consolidated Chronology of State and County Boundaries. Besøkt 15. september 2014. (en)
  4. ^ U.S. Bureau of the Census, Population of States and Counties of the United States: 1790 to 1990. From the Twenty-one Decennial Censuses. Mars 1996. (Del III side 11-12). Besøkt 15. september 2014. (en)