Liste over Thailands monarker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Thailands kongelige våpenskjold.

Liste over Thailands monarker er en oversikt over monarkene som har hersket over Thailand, regnet fra kongedømmet Sukhothai, med Pho Khun Si Intharathit som første konge, til nåværende konge, Rama IX av Thailand.

Thailand har i dag et konstitusjonelt monarki, utviklet fra det tradisjonelle absolutte monarkiet.

Kongedømmet Sukhothai (1238–1368)[rediger | rediger kilde]

Phraruang-dynastiet (1238–1438)[rediger | rediger kilde]

Navn (vestlig) Navn (thai) Regjeringstid
Pho Khun Si Intharathit พ่อขุนศรีอินทราทิตย์ 12381257
Pho Khun Ban Mueang พ่อขุนบานเมือง 12571278
Pho Khun Ramkhamhaeng พ่อขุนรามคำแหงมหาราช 12781298 eller 1317
Pu Saisongkhram ปู่ไสยสงคราม Etter Ramkhamheangs død, regjerte tidvis når Loethai var i China. Han er ikke tittulert Pho Khun.
Phaya Loethai พญาเลอไท 12981347
Phaya Nguanamthom พญางั่วนำถม 1347
Phaya Luethai (Thammaracha I) พญาลือไท (พระมหาธรรมราชาที่ 1) 13471368/1374

Kongedømmet Ayutthaya (1350-1767)[rediger | rediger kilde]

Phraruang-dynastiet (1238–1438)[rediger | rediger kilde]

Phraruang-dynastiet, som hadde regjert under kongedømmet Sukhothai, fortsatte også under kongedømmet Ayutthaya.

Navn (vestlig) Navn (thai) Regjeringstid
Thammaracha II พระมหาธรรมราชาที่ ๒ 1368/13741399
Thammaracha III (Phaya Sai Luthai) พระมหาธรรมราชาที่ ๓ (ไสยลือไท) 13991419
Thammaracha IV (Borommapan) พระมหาธรรมราชาที่ ๔ (บรมปาล) 14191438

Uthong-dynastiet (første regjeringsperiode, 1350–1370)[rediger | rediger kilde]

Navn (vestlig) Navn (thai) Regjeringstid
Ramathibodi I (tidligere prins U Thong) สมเด็จพระรามาธิบดีที่ ๑ 13501369
Ramesuan สมเด็จพระราเมศวร 13691370 (første regjeringsperiode, abdiserte)

Suphannaphum-dynastiet (første regjeringsperiode, 1370–1388)[rediger | rediger kilde]

Navn (vestlig) Navn (thai) Regjeringstid
Pha Ngua (Borommaracha Thirat I) สมเด็จพระบรมราชาธิราชที่ ๑ (ขุนหลวงพะงั่ว) 13701388
Thong Lan พระเจ้าทองลั่น 1388

Uthong-dynastiet (andre regjeringsperiode, 1388–1409)[rediger | rediger kilde]

Navn (vestlig) Navn (thai) Regjeringstid
Ramesuan สมเด็จพระราเมศวร 13881395 (andre regjeringsperiode)
Ramracha Thirat สมเด็จพระรามราชาธิราช 13951409

Suphannaphum-dynastiet (andre regjeringsperiode, 1409–1569)[rediger | rediger kilde]

Navn (vestlig) Navn (thai) Regjeringstid
Intha Racha (Nakharinthara Thirat) สมเด็จพระอินทราชา (นครินทราธิราช) 14091424
Borommaracha Thirat II (Sam Phraya) สมเด็จพระบรมราชาธิราชที่ ๒ (เจ้าสามพระยา) 14241448
Boromma Trailokanat สมเด็จพระบรมไตรโลกนาถ 14481488
Borommaracha Thirat III สมเด็จพระบรมราชาธิราชที่ ๓ 14881491
Ramathibodi II (Chettha Thirat) สมเด็จพระรามาธิบดีที่ ๒ (พระเชษฐาธิราช) 14911529
Borommaracha Thirat IV (Nor Phutthangkun) สมเด็จพระบรมราชาธิราชที่ ๔ (หน่อพุทธางกูร) 15291533
Ratsadathiratcha Kuman พระรัษฎาธิราชกุมาร 1533; barnekonge
Chaiya Racha Thirat สมเด็จพระไชยราชาธิราช 15341546
Kaeo Fa (Yot Fa) พระแก้วฟ้า (พระยอดฟ้า) (15461548); barnekonge, sammen dronning Si Sudachan
Vạravoṇśādhirāj ขุนวรวงศาธิราช 1548
Phra Maha Chakkraphat สมเด็จพระมหาจักรพรรดิ (15481568) sammen Dronning Suriyothai สมเด็จพระศรีสุริโยทัย (d.1548)
Mahinthara Thirat สมเด็จพระมหินทราธิราช 15681569

Sukhothai-dynastiet (1569–1629)[rediger | rediger kilde]

Statue av Naresuan den store.
Navn (vestlig) Navn (thai) Regjeringstid
Maha Thammaracha Thirat (Sanphet I) สมเด็จพระมหาธรรมราชาธิราช (สมเด็จพระเจ้าสรรเพชญ์ที่ ๑) 15691590
Naresuan den store (Sanphet II) สมเด็จพระนเรศวรมหาราช (สมเด็จพระเจ้าสรรเพชญ์ที่ ๒) 15901605
Eka Thotsarot (Sanphet III) สมเด็จพระเอกาทศรถ (สมเด็จพระเจ้าสรรเพชญ์ที่ ๓) 16051610
Si Saowaphak (Sanphet IV) พระศรีเสาวภาคย์ (สมเด็จพระเจ้าสรรเพชญ์ที่ ๔) 16101611
Drongdharm (Intha Racha) สมเด็จพระเจ้าทรงธรรม (พระอินทราชา) 16111628
Chejthathraj สมเด็จพระเชษฐาธิราช 16281629
Artitthayawongs สมเด็จพระอาทิตยวงศ์ 1629

Prasat Thong-dynastiet (1630–1688)[rediger | rediger kilde]

Navn (vestlig) Navn (thai) Regjeringstid
Prasat Thong (Sanphet V) สมเด็จพระเจ้าปราสาททอง (สมเด็จพระเจ้าสรรเพชญ์ที่ ๕) 16301655
Chao Fa Chai (Sanphet VI) สมเด็จเจ้าฟ้าไชย (สมเด็จพระเจ้าสรรเพชญ์ที่ ๖) 1655
Si Suthammaracha (Sanphet VII) สมเด็จพระศรีสุธรรมราชา (สมเด็จพระเจ้าสรรเพชญ์ที่ ๗) 1655
Narai den store สมเด็จพระนารายณ์มหาราช 16561688

Ban Phlu Luang-dynastiet (1688–1767)[rediger | rediger kilde]

Navn (vestlig) Navn (thai) Regjeringstid
Phet Racha สมเด็จพระเพทราชา 16881703
Luang Sorasak eller Phrachao Sua, «Tigerkongen» (Sanphet VIII) สมเด็จพระเจ้าสรรเพชญ์ที่ ๘ (หลวงสรศักดิ์ - พระเจ้าเสือ) 17031709
Tai Sa (Sanphet IX) สมเด็จพระเจ้าสรรเพชญ์ที่ ๙ (พระเจ้าท้ายสระ) 17091733
Borommakot (Borommaracha Thirat III) สมเด็จพระเจ้าอยู่หัวบรมโกศ (สมเด็จพระบรมราชาธิราชที่ ๓) 17331758
Uthumphon (Borommaracha Thirat IV) สมเด็จพระเจ้าอุทุมพร 1758
Suriyamarin eller Ekkathat (Borommaracha Thirat V) สมเด็จพระเจ้าอยู่หัวพระที่นั่งสุริยามรินทร์ (พระเจ้าเอกทัศ) 17581767

Kongedømmet Thonburi (1768–1782)[rediger | rediger kilde]

Statue av Taksin den store (1734–1782).

Thonburi-dynastiet (1768–1782)[rediger | rediger kilde]

Navn (vestlig) Navn (thai) Levetid Regjeringstid
Taksin den store สมเด็จพระเจ้าตากสินมหาราช 17341782 28. desember 17686. april 1782

Det moderne kongeriket Thailand (1782–i dag)[rediger | rediger kilde]

Chakri-dynastiet (1782–i dag)[rediger | rediger kilde]

Rama VI av Thailand
Navn (vestlig) Navn (thai) Levetid Regjeringstid
Rama I (Buddha Yodfa Chulalok den store) พระบาทสมเด็จพระพุทธยอดฟ้าจุฬาโลกมหาราช 17371809 6. april 17827. september 1809
Rama II (Buddha Loetla Nabhalai) พระบาทสมเด็จพระพุทธเลิศหล้านภาลัย 17671824 7. september 180921. juli 1824
Rama III (Nangklao) พระบาทสมเด็จพระนั่งเกล้าเจ้าอยู่หัว 17881851 | 21. juli 18242. april 1851
Rama IV (Mongkut) พระบาทสมเด็จพระจอมเกล้าเจ้าอยู่หัว 18041868 3. april 18511. oktober 1868
Rama V (Chulalongkorn den store) พระบาทสมเด็จพระจุลจอมเกล้าเจ้าอยู่หัว "พระปิยมหาราช" 18531910 2. oktober 186823. oktober 1910
Rama VI (Vajiravudh) พระบาทสมเด็จพระมงกุฎเกล้าเจ้าอยู่หัว 18811925 23. oktober 191026. november 1925
Rama VII (Prajadhipok) พระบาทสมเด็จพระปกเกล้าเจ้าอยู่หัว 18931941 26. november 19252. mars 1935 (abdiserte)
Rama VIII (Ananda Mahidol) พระบาทสมเด็จพระเจ้าอยู่หัวอานันทมหิดล 19351946 2. mars 19359. juni 1946
Rama IX (Bhumibol Adulyadej den store) พระบาทสมเด็จพระเจ้าอยู่หัวภูมิพลอดุลยเดชมหาราช 1927 9. juni

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Monarchs of Thailand – bilder, video eller lyd