Liste over Sveriges statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Siden 1995 har Sveriges statsminister hatt sin offisielle bolig i Sagerska huset. I årene 1876 til 1970 ble statsministeren titulert som «Hans Excellens Statsministern». Den siste statsministeren som ble titulert med «excellens», var Olof Palme.

Sveriges statsministre
# Navn Embetsperiode Parti Regjering
Innsatt Forlot stillingen
1 Louis Gerhard De Geer
(1818–1896)
Louis Gerhard De Geer 20. mars 1876 19. april 1880 uavhengig liberal De Geer d.e. II
2 Arvid Posse
(1820–1901)
Arvid Posse 19. april 1880 13. juni 1883 Lantmannapartiet Posse
3 Carl Johan Thyselius
(1811–1891)
Carl Johan Thyselius (Hildebrand Sveriges historia).jpg 13. juni 1883 16. mai 1884 uavhengig konservativ Thyselius
4 Oscar Robert Themptander
(1844–1897)
Oscar Robert Themptander (from Hildebrand, Sveriges historia).jpg 16. mai 1884 6. februar 1888 uavhengig liberal Themptander
5 Gillis Bildt
(1820–1894)
Painting of Gillis Bildt.jpg 6. februar 1888 12. oktober 1889 uavhengig konservativ Bildt
6 Gustaf Åkerhielm
(1833–1900)
Gustaf Åkerhielm.jpg 12. oktober 1889 10. juli 1891 Protektionistiska majoritetspartiet Åkerhielm
7 Erik Gustaf Boström
(1842–1907)
E G Boström from Hildebrand Sveriges historia.jpg 10. juli 1891 12. september 1900 Lantmannapartiet Boström I
8 Fredrik von Otter
(1833–1910)
Fredrik von Otter.jpg 12. september 1900 5. juli 1902 uavhengig konservativ von Otter
(7) Erik Gustaf Boström
(1842–1907)
(2. gang)
E G Boström from Hildebrand Sveriges historia.jpg 5. juli 1902 13. april 1905 Lantmannapartiet Boström II
9 Johan Ramstedt
(1852–1935)
JohanRamstedt.JPG 13. april 1905 2. august 1905 uavhengig konservativ Ramstedt
10 Christian Lundeberg
(1842–1911)
Christian Lundeberg.jpg 2. august 1905 7. november 1905 Protektionistiska majoritetspartiet Lundeberg
11 Karl Staaff
(1860–1915)
Karl Staaff.jpg 7. november 1905 29. mai 1906 Liberala samlingspartiet Staaff I
12 Arvid Lindman
(1862–1936)
Arvid Lindman.jpg 29. mai 1906 7. oktober 1911 Lantmanna- och borgarpartiet Lindman
(11) Karl Staaff
(1860–1915)
(2. gang)
Karl Staaff.jpg 7. oktober 1911 17. februar 1914 Liberala samlingspartiet Staaff II
13 Hjalmar Hammarskjöld
(1862–1953)
Hjalmar Hammarskjöld.jpg 17. februar 1914 30. mars 1917 uavhengig konservativ Hammarskjöld
14 Carl Swartz
(1858–1926)
Carl Swartz.jpg 30. mars 1917 19. oktober 1917 Högern Swartz
15 Nils Edén
(1871–1945)
Nils Eden.jpg 19. oktober 1917 10. mars 1920 Liberala samlingspartiet Edén
16 Hjalmar Branting
(1860–1925)
Hjalmar branting stor bild.jpg 10. mars 1920 27. oktober 1920 Socialdemokraterna Branting I
17 Louis De Geer
(1854–1935)
Louis De Geer 1854-1935.jpg 27. oktober 1920 23. februar 1921 uavhengig liberal De Geer
18 Oscar von Sydow
(1873–1936)
Oscar von Sydow.jpg 23. februar 1921 13. oktober 1921 uavhengig konservativ von Sydow
(16) Hjalmar Branting
(1860–1925)
(2. gang)
Hjalmar branting stor bild.jpg 13. oktober 1921 19. april 1923 Socialdemokraterna Branting II
19 Ernst Trygger
(1857–1943)
Ernst Trygger, prime minister of Sweden.jpg 19. april 1923 18. oktober 1924 Högern Trygger
(16) Hjalmar Branting
(1860–1925)
(3. gang)
Hjalmar branting stor bild.jpg 18. oktober 1924 24. januar 1925 Socialdemokraterna Branting III
20 Rickard Sandler
(1884–1964)
Rickard Sandler - Sveriges styresmän.jpg 24. januar 1925 7. juni 1926 Sandler
21 Carl Gustaf Ekman
(1872–1945)
Carl Gustaf Ekman.jpg 7. juni 1926 2. oktober 1928 Frisinnade folkpartiet Ekman I
(12) Arvid Lindman
(1862–1936)
(2. gang)
Arvid Lindman.jpg 2. oktober 1928 7. juni 1930 Högern Lindman II
(21) Carl Gustaf Ekman
(1872–1945)
(2. gang)
Carl Gustaf Ekman.jpg 7. juni 1930 6. august 1932 Frisinnade folkpartiet Ekman II
22 Felix Hamrin
(1875–1937)
Felix Hamrin - Sveriges styresmän.jpg 6. august 1932 24. september 1932 Hamrin
23 Per Albin Hansson
(1885–1946)
Per Albin Hansson - Sveriges styresmän.jpg 24. september 1932 19. juni 1936 Socialdemokraterna Hansson I
24 Axel Pehrsson-Bramstorp
(1883–1954)
Axel Pehrsson-Bramstorp.jpg 19. juni 1936 28. september 1936 Bondeförbundet Pehrsson-Bramstorp
(23) Per Albin Hansson
(1885–1946)
(2. gang)
Per Albin Hansson - Sveriges styresmän.jpg 28. september 1936 6. oktober 1946 Socialdemokraterna Hansson II
Hansson III
Hansson IV
Östen Undén
(1886–1974)
(fungerende)
Östen Undén - Sveriges styresmän.jpg 6. oktober 1946 11. oktober 1946
25 Tage Erlander
(1901–1985)
Tage Erlander 1952.jpg 11. oktober 1946 14. oktober 1969 Erlander I
Erlander II
Erlander III
26 Olof Palme
(1927–1986)
Olof Palme statsminister, tidigt 70-tal.jpg 14. oktober 1969 8. oktober 1976 Palme I
27 Thorbjörn Fälldin
(1926–)
Thorbjörn Fälldin.JPG 8. oktober 1976 18. oktober 1978 Centerpartiet Fälldin I
28 Ola Ullsten
(1931–)
Ola Ullsten.JPG 18. oktober 1978 12. oktober 1979 Folkpartiet Ullsten
(27) Thorbjörn Fälldin
(1926–)
(2. gang)
Thorbjörn Fälldin.JPG 12. oktober 1979 8. oktober 1982 Centerpartiet Fälldin II
Fälldin III
(26) Olof Palme
(1927–1986)
(2. gang)
Olof Palme statsminister, tidigt 70-tal.jpg 8. oktober 1982 28. februar 1986 Socialdemokraterna Palme II
29 Ingvar Carlsson
(1934–)
Ingvar Carlsson.jpg 1. mars 1986 4. oktober 1991 Carlsson I
Carlsson II
30 Carl Bildt
(1949–)
Carl Bildt 2001-05-15.jpg 4. oktober 1991 7. oktober 1994 Moderaterna Carl Bildt
(29) Ingvar Carlsson
(1934–)
Ingvar Carlsson.jpg 7. oktober 1994 22. mars 1996 Socialdemokraterna Carlsson III
31 Göran Persson1
(1949–)
Goran persson swedish pm election rally 2006-sept-05 gothenburg closeup img1 edit.jpg 22. mars 1996 6. oktober 2006 Persson
32 Fredrik Reinfeldt
(1965–)
Fredrik Reinfeldt on January 28, 2011.jpg 6. oktober 2006 sittende Moderaterna Reinfeldt

1 Lars Engqvist (1945–) var fungerende statsminister fra 3. juni til 1. august 2004

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]