Lepidopterologisk arbeidsgruppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lepidopterologisk arbeidsgruppe, forkortet LepArb, ble stiftet i 1986 og var (?) en gruppe bestående av de fremste norske spesialistene på sommerfugler (Lepidoptera). Hensikten var å samle faunistisk informasjon om norske sommerfugler, fra museumssamlinger og en rekke private samlere, til en felles nasjonal oversikt. Forvaltningsansvaret når det gjaldt kunnskapen om norske sommerfugler, samt å holde kompetansen oppdatert i forhold til taksonomisk forskning og registrering av data, lå på frivillig engasjement hos amatør-entomologene.[1]

LepArb bestod av Yngvar Berg, Kai Berggren, Lars Ove Hansen, Heimo Pöyhönen, Svein Svendsen, Leif Aarvik, Sigurd A. Bakke, Øistein Berg og Bjørn M. Fjellstad.

Arbeidet har resultert i økt kunnskap om Norges sommerfugler, blant annet i flere publikasjoner. Den første kom i 1994 og var over sommerfugler i gruppen Gelechioidea. I 2000 kom Norges Sommerfugler. Catalogus Lepidopterorum Norwegiae. (Katalog over Norges sommerfugler), som omhandlet utbredelsen til 2 123 arter av til da kjente norske sommerfugler. Katalogen var et resultat av LepArbs innsamling av data og bygget på en database med omtrent 100 000 registrerte funn av sommerfugler. Katalogens faglige tyngde lå i at alle funn var verifiserte (kontrollert materiale). Kravet var at det skulle være ett belegg i en samling, derfor ble ikke opplysninger kun fra litteraturen tatt med. Dette medførte at noen eldre publiserte funn, som ikke kunne verifiseres ble strøket, samtidig ble det ryddet i noen artskomplekser[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aarvik, Berggren & Hansen. 2000.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]