Lapara coniferarum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lapara coniferarum
Lapara coniferarum
Nomenklatur
Lapara coniferarum
J.E.Smith, 1797
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektLapara
Økologi
Habitat: bar- og blandingsskog
Utbredelse: østlige Nord-Amerika

Lapara coniferarum er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne arten, som lever i Nord-Amerika, er en av relativt få svermere som har larver på bartrær. Den ligner sterkt på Lapara bombycoides men har en mer sørlig utbredelse enn denne.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En forholdsvis liten (vingespenn 50 – 57 mm), grå svermer. Brystet har en klokkeformet, svart tegning, bakkroppen en smal, diffus, mørkegrå midtsripe og mørkere bakkanter på hvert ledd. Forvingen er grå med en buet, mørk tverrlinje ca. 1/3 ut i vingen og en siksak-tverrlinje ca. 3/4 ut i vingen. Mellom disse to tverrlinjene går det en kraftig, svart lengdestrek. Langs vingens ytterkant er det trekantede, mørkegrå flekker der vingeårene munner i kanten. Bakvingen er ensfarget grå. Larven er grønn med hvite lengdestriper, brunrød langs ryggen. Den mangler hornet på bakkroppen som de fleste svermerlarver har.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på forskjellige slags furu (Pinus spp.). Arten har én generasjon per år lengst i nord, i Florida har den flere generasjoner hvert år.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten lever i det østlige Nord-Amerika, fra Nova Scotia og Maine i nord til Florida i sør, vestover til Louisiana og Indiana.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Oehlke, W. Sphingidae of the Americas – Lapara coniferarum. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]