Løvstakkens Jægerkorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Buekorps
Løvstakkens Jægerkorps
11. mai 1903
Korpsets 1.kompanisjef med en soldat.
Korpsets fanebærer utfører faneparaden
Løvstakkens Jægerkorps første marsjeringsdag sesongen 2005

Løvstakkens Jægerkorps er et bergensk buekorps. Det ble stiftet i 1903, med bare gutter. April måned 1999 ble det nystiftet som «blandingskorps», med både gutter og jenter som medlemmer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Løvstakkens Jægerkorps ble stiftet i 1903 og ekserserte frem til 1918 før det da ble nedlagt. Man kjenner ikke til detaljer fra oppstarten i 1903 og heller ikke årsaken til hvorfor jægerkorpset ble nedlagt i 1918, men man antar at dette var grunnet dårlig medlemsoppslutning.

Uniformeringen til Løvstakkens Jægerkorps har helt fra 1903 bestått av hvite skjorter og sorte bukser med hvite og grønne striper. Korpsets medlemmer var arbeidersønner og økonomien ikke den sterkeste, noe som resulterte i hvite skjorter som uniform.

I 1928, ti år etter nedleggelsen ble Løvstakkens Jægerkorps blåst liv i av tidligere soldat Johannes Ludvigsen som også var korpsets sjef i perioden 1928-1930. Nå ekserserte jægerkorpset på Løvstakksiden og i solheimsviken helt frem til krigen brøt ut og måtte som følger av dette innstille alle sine aktiviteter i tidsperioden 1941-1944.

Etter andre verdenskrig var det høy medlemsoppslutning til korpset og enkelte år kunne en stille flere hundrede til oppstilling på dongen. I 1961 ble jægerkorpset tildelt ny fane ved Eldre Løvstakksgutters Forening og denne fanen er fremdeles i bruk blant de aktive over 50 år senere. I 1966 begynte en å merke den moderne tid og medlemsoppslutningen falt betraktelig og Løvstakkens Jægerkorps sto på linje for siste gang på mange år.

I 1999 ble det arbeidet for å gjenoppta jægerkorpset og det var Per Jacobsen som var initiativtaker til etableringen og inkluderingen av jenter. Rekrutteringen av barn og ungdommer startet tidlig i 1999 og i april måned samme år var LJK i gang med eksersis på skoleplassen til Ny Krohnborg skole.

Året etter stilte 72 gutter og jenter på skoleplassen 17. mai og LJK var blant byens største buekorps. Medlemsantallet varierte noe mellom 40 og 70 medlemmer hver sesong.

Ekserserplasser[rediger | rediger kilde]

Nåværende ekserserplass;

Siden 1999 har Løvstakkens Jægerkorps hatt Ny-Krohnborg skole som ekserserplass.

Midlertidig ekerserplass;

Under rehabiliteringen av Ny-Krohnborg skole i 2011 og 2012 holdt Løvstakkens Jægerkorps sin eksersis utenfor Sambrukshuset i Løvstakkveien. Fra og med sesongen 2013 ble skoleplassen på Ny-Krohnborg igjen tatt i bruk som ekserserplass.

Tidligere ekserserplass;

Fra korpsets begynnelse i 1903 og frem til nedleggelsen av korpset etter 1966 sesongen ekserserte Løvstakkens Jægerkorps på Dongen. Den gang var Dongen en stor og åpen plass hvor både idrettslaget holdt til og områdets mange barn brukte stedet som lekeplass etter skoletid.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]