Lønmodtagernes Dyrtidsfond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) er en dansk organisasjon som ble opprettet i 1980, for å forvalte de penger som den danske staten ikke lengre skulle regulere lønningene med i tilfelle av prisstigninger.

Opp igjennom 1970-årene var inflasjonen til stadighet blitt et større problem på tross av stagnasjon. Man var inne i en periode med såkalt stagflasjon. For å komme noe av problemet til livs, frosset regjeringen en del av den automatiske dyrtidsregulering fra 1976 og frem til 1982, hvor den automatiske dyrtidsreguleringen helt ble avskaffet. Pengene som var blitt innefrosset mellom 1976 og 1982 ble plassert i Lønmodtagernes Dyrtidsfond etter et regjeringsforlik med Landsorganisationen i Danmark (LO).

LDs første direktør, Holger Jensen, ble hentet fra dansk LO. I 1986 ble han avløst av senere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Nyrup omdannet LD til et aktivt investeringsselskap, og selskapets kapital ble således bedre forrentet.

Per 2018 fungerte LD stadig som et pensjonsselskap for de personer som ikke fikk utbetalt sine dyrtidsporsjoner i 1970-årene. LD rådet over en formue på 41,6 milliarder kroner ved utgangen av 2017, etter et år med en avkastning på investeringene som gav en stigning i formuen på 1,6 milliarder kroner. Disse midlene utgjorde de innefrosne dyrtidsporsjonene fra 1977 til 1979, i alt 7,7 milliarder i datidskroner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]