Kvinnene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvinnene
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1979
Prod.landNorge
Lengde79 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense16 (1979) (Norge)
Bak kamera
RegiPer Blom
ProdusentLasse Glomm
ManusforfatterPer Blom
MusikkMatthew Locke
SjeffotografOdd-Geir Sæther
KlippLars Hagström
Foran kamera
MedvirkendeBente Børsum
Anna Godenius
Ivar Nørve
Kaare Kroppan
Prod.selskapMarcusfilm AS
Premiere8. mars 1979 (Norge)
Eksterne lenker

Kvinnene er en norsk dramafilm fra 1979 regissert og skrevet av Per Blom. Hovedrollene spilles av Bente Børsum, Anna Godenius, Ivar Nørve og Kaare Kroppan.

Filmen hadde premiere på den internasjonale kvinnedagen.

Handling[rediger | rediger kilde]

To kvinner med svært ulik bakgrunn og livserfaring havner på samme sykehusrom. De har begge vært gjennom vonde opplevelser som har satt sitt preg på både deres kropp og sjel. De knytter vennskap og drar sammen til et rekonvalesenshjem, hvor de diskuterer sine forskjellige livsproblemer. Det blir starten på et nært vennskap.

Den eldste av dem har operert bort livmoren. Den yngste har født et dødt barn. I sine sykesenger prisgis de ensomheten og seg selv. Det som har hendt må få verke ut av kroppen, finne sin forklaring i de liv de har levd – i barndom, ekteskap, jobb og omgivelser – for at ikke angsten også i fremtiden skal få styre deres liv.

Men innsikten kommer sjelden med én gang for mennesker som har lært å frykte livet. Angsten kan virke for skremmende til å kunne forstås. Derfor svikter de hverandre, igjen og igjen. Til tross for at de ikke vil det, og til tross for den nærhet de føler. For jo nærmere de kommer hverandre, jo tydeligere blir ulikhetene dem imellom. Og jo klarere ulikhetene trer fram, jo større blir betydningen for tilhørigheten i samfunnet. Og jo viktigere tilhørigheten i samfunnet blir, jo større blir kravene på å gjennomskue alle falske forsvar – for å bevare nærheten til hverandre.

Da den eneste utveien til slutt synes å være å skille lag, driver imidlertid kroppens egen logikk fram et sammenbrudd av alt forsvar.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk brukbar mottakelse av Aftenpostens og Dagbladets anmeldere. Aftenpostens Per Haddal skrev blant annet: «...tankene tvinges i retning av Ingmar Bergman og hans studier i kvinners sjelelige interiører, hans nærbildeteknikk og lengsel etter forløsning. Blom har en følelsesmessig meget sterk innlevelse som virker ekte og sympatisk, et ærend som har sjelden hast». Dagbladets Thor Ellingsen skrev blant annet: «Jeg synes Bloms evner som personinstruktør her blir ganske åpenbare via de små, men pregnante mannsvignettene som Kåre Kroppan, Ivar Nørve og Arne Lindtner Næss». Braaten, Lars Thomas (1995). Filmen i Norge. Norge. s. 358. ISBN 82-417-0195-0. 

I rollene[rediger | rediger kilde]

Produksjonsbesetning[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]