Kurt Donsbach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Kurt Donsbach (født 1936) er en amerikansk forretningsmann og kvakksalver. Han har vært meget anerkjent i miljøer for alternativ medisin, men har en rekke ganger blitt dømt for uautorisert medisinsk behandling av alvorlige sykdommer.

Allerede i 1971 ble Donsbach avslørt i å gi pasienter medisinsk behandling uten lisens i California, da agenter fra myndighetene observerte at han utskrev medikamenter til pasienter under påstand av at han var praktiserende lege. Mange av medikamentene var kun mulig å få kjøpt hos Westpro Labs, et av Donsbachs egne selskaper. Han erklærte seg skyldig etter tiltalen og ble idømt en bot og to års ubetinget fengsel.

I 1996 ble han dømt for smugling av ulovlige preparater til en verdi av 250 000 dollar, i tillegg til skatteunndragelse.

Han grunnla også Hospital Santa Monica i Baja California i Mexico, men dette ble stengt av mexikanske myndigheter i 2006 etter at enken etter Martin Luther King Jr., Coretta Scott King døde etter å ha mottatt medisinsk behandling ved sykehuset.

I april 2009 år ble Donsbach arrestert og tiltalt for 11 forhold, deriblant utskriving av medikamenter som ikke var godkjent som legemidler.[1] Samtidig slo norske og svenske myndigheter alarm om kosttilskuddet Fortodol som hadde gitt et titalls skandinaver alvorlig leversvikt.[2] To av disse pasientene døde etter å ha tatt Fortodol over en lengre periode.

I april 2011 ble Donsbach dømt til elleve år i fengsel, hvorav ett år ble gjort ubetinget. I den samme peridoen ble han nektet å utgi seg for å være lege, skrive ut medikamenter eller gi noen form for helserelaterte råd i muntlig eller skriftlig form.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]