Kujbysjev-demningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kujbysjev-demningen
LandRussland
StedSamara oblast
VassdragVolga
MagasinKuybyshev-reservoar
Byggestart1959
EierRusHydro
Tekniske data
Effekt2 404 megawatt
Kart
Kujbysjev-demningen
53°25′36″N 49°28′44″Ø
Kart over vannkraftverkene i Volga. Eksisterende kraftevrk i fylt firkant, planlagte utbygginger i konturfirkant.
Vannspeilet i reservoaret ved byen Uljanovsk.

Kujbysjev-demningen , også kjent som Samarademningen eller Zhigulidemningen med Zhiguli vannkraftverk (russisk: Жигулёвская ГЭС, eller Zhiguljovskaja GES) er en demning med vannkraftverk 92 km vest for byen Samara (tidligere Kujbysjev) i elva Volga. Vannkraftverket er et av Europas største og ble ferdigstilt i årene 19501957 som Kujbysjev Vannkraftverk. Byggingen skjedde bl.a med hjelp av utkommanderte straffanger.

Kraftverket gir kraft til industrien ved Volga, samt flombeskyttelse for storbyen Samara. Jordfyllingsdemningen er 52 meter høy, og 2.800 meter lang, pluss en 980 meter lang betongdam for spillvannet. Det går vei og jernbane over dammen.

Kraftverket er Europas nest største[1] målt etter installert effekt, som er inntil 2 404 MW fordelt på 20 generatorer. Produksjonen er på 11,7 TWh årlig i gjennomsnitt. Overføringen har en spenning på 800 kV.

Anleggets reservoar er det største kunstige vannreservoaret i Europa og det tredje største i verden, den 500 km lange, 35 km brede og 6 450 km² store Samara-reservoaret eller Kujbysjev-sjøen. Vannmengde er anslagsvis 57,3 km³. På nedsiden, øst for sjøen ligger storbyen Samara, langs reservoaret ligger byer som Toljatti, Uljanovsk og lengre oppe Kazan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Størst er hnhv Voltasjøen og Smallwood-reservoaret.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Rushydro – operatørselskapets websider.