Krist kirkegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krist kirkegård
Gravminner på Krist kirkegård. I bakgrunnen loggia som hører til Deichmans gamle hovedbibliotek, nordfløy som ikke ble bygget.
Foto: Helge Høifødt
LandNorges flagg Norge
Kart
Krist kirkegård
59°55′00″N 10°44′50″Ø

Peststøtten på Krist kirkegård, Oslos eldste offentlige monument

Krist kirkegård er en fredet kirkegård i Oslo og ligger i GrubbegataHammersborg.

Den ble anlagt i forbindelse med at byen ble flyttet etter storbrannen i 1624. På området ved kirkegården ble det i 1626 først satt opp et lite kapell av tre, kalt Christkirken i påvente av den permanente kirken. Christkirken fungerte som gravkapell fram til den ble revet i 1756. Etter et pestangrep i 1654 ble det behov for ytterligere gravplasser, og det ble anlagt slike ved Christkirken, hovedsakelig for døde soldater fra Akershus festning.

De døde er hedret med et eget monument, Peststøtten fra 1654. På grunn av at kirkegården i hovedsak ble brukt til militære, gikk den under navnet Krigskirkegården på folkemunne.

Etter et kolerautbrudd i 1835 ble kirkegården midlertidig utvidet helt ned til Møllergata. I 1946 ble Grubbegata anlagt og delte kirkegården i to. Den nedre delen mellom Grubbegata og Møllergata ble omgjort til dagens Kristparken i 1964. Dagens kirkegård gikk ut av bruk i 1924 og sto avlåst til den ble rehabilitert i 1999.

I syd grenser kirkegården til Deichmans gamle hovedbibliotek 1933–2019 og Svenska Margaretakyrkan.

Kjente personer gravlagt på kirkegården[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]