Andreas Samuel Krebs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andreas Samuel Krebs
Helten fra Matrand
Relieff fra gravminne, Norsk portrettarkiv, Riksantikvaren
Født10. mars 1766Rediger på Wikidata
Tønder
Død28. mars 1818Rediger på Wikidata (52 år)
Christiania
BeskjeftigelseOffiser Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
GravlagtKrist kirkegård
UtmerkelserDannebrogordenen
TroskapNorges flagg Norge
Unionsflagget Sverige og Norge
Militær gradOberst
KommandoerAkershusiske ridende jegerkorps
Deltok iTyttebærkrigen, Krigen med Sverige 1814, Slaget ved Matrand

Oberst Krebs' grav

Andreas Samuel Krebs (født 10. mars 1766 i Galmsbull ved Tønder i Sønderjylland, død 28. mars 1818 i Christiania) var en dansk/norsk offiser. Han er mest kjent for sin innsats i krigen mot svenskene i 1814, av svenskene kalt norske felttoget, hvor hans tropper stod imot en svensk invasjonsstyrke og deretter jaget dem tilbake til Sverige.

Krebs hadde fra før utmerket seg i krigen med Sverige 1808-1809, hvor han var major. Nærmere bestemt var han i 1808 involvert i de fleste kampene mot svenskene som foregikk i Smaalenene, ved Høland 19. april, Rødenes 5. mai og ved Enningdalen 12. september. I 1810 ble han utnevnt til oberstløytnant og øverste befalKongsvinger festning, en av de viktigste grensefestningene i den vaklende unionen av Danmark og Norge. Ved de nye krigshandlingene med Sverige i 1814, ledet han de norske styrkene i slaget ved Matrand, som slo tilbake de svenske styrkene ved Lier skanse, Matrand og Skotterud. Krebs fikk derfor senere tilnavnet Helten fra Matrand, og står ved siden av Tordenskiold som største norske krigshelter.

I 1816 ble han oberst og adjutant hos unionskongen Karl II og fra 1818 var han sjef for Akershusiske ridende jegerkorps.

Han ligger begravet på Krist kirkegård i Oslo. Han var gift med Else Tyrholm Gude (1778 Moss-1847 Kristiania), datter av kjøpmann i Moss Just Hermann Gude og 2. hustru Ursula Catherine Angell.

Krebs' gate, som går fra Vogts gate ved Torshovteatret og til Torshovparken i Oslo, ble oppkalt etter ham i 1874. Det er også Oberst Krebs' gater i Kongsvinger og på Skotterud i Eidskog.

«Oberst Krebs Bauta Matrand»

Kilder[rediger | rediger kilde]