Klokkarstua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°36′50″N 10°27′35″Ø

Klokkarstua
Land Norge Norge
Fylke Buskerud
Kommune Hurum
Areal 0.48 km²
Befolkning 720[a] (2013)
Bef.tetthet 1 500 innb./km²
Postnummer 3490 Klokkarstua

Klokkarstua er et tettsted som fram til 2012 var administrasjonssenteret i Hurum kommune i Buskerud. Administrasjonssenteret er nå flyttet til Sætre. Tettstedet har 720 innbyggere per 1. januar 2013, og ligger på en høyde vest i kommunen, med utsyn over Drammensfjorden.

Her ligger det tidligere Hurum rådhus og Hurum kirke - Hurums hovedkirke. Hurum kirke er en senmiddelalderkirke i stein fra 1100-tallet, hvor blant annet familien Huitfeldt har hatt sitt gravkammer siden 1750. Kirken var i sin tid sognekirke for Tronstad Gård, som var Huitfeldt-familiens hovedgård, og som ligger lengre sør i kommunen.

Stedet[rediger | rediger kilde]

På Klokkarstua er det større gårdsbruk med korndyrking, og atskillige jorder der flere blir beitet av hester. Hurum Mølle ligger også her, og her befinner seg et produksjonsanlegg for Rottefella skibindinger. Stedet har blant annet en matbutikk - Matkroken, og et idrettsanlegg - Huringen IF. Riksvei 289 går gjennom Klokkarstua og slynger seg vestover ned til tettstedet Verket ved Drammensfjorden, hvor det går bilferje videre til Svelvik i Vestfold.

Hurum kirke på Klokkarstua