Kjetil Aano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjetil Aano
Født29. apr. 1949Rediger på Wikidata (74 år)
BeskjeftigelsePrest, misjonær, redaktør Rediger på Wikidata
FarJakob Aano
NasjonalitetNorge

Kjetil Aano (født 29. april 1949) er tidligere prost i Tungenes prosti[1] og tidligere generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap (NMS).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han var selv vært misjonær på Madagaskar for NMS i to omganger på til sammen sju år. Han har også vært stiftskapellan hos biskop Ernst Baasland i Stavanger, menighetsprest i Hinna og redaktør for Misjonstidende. Han ble generalsekretær for NMS i 2000.

I 2009 var han den av fem kandidater til bispestolen i Stavanger som fikk klart mest stemmer i kirkelige avstemninger, men han ble forbigått da kirkeminister Trond Giske i juni utvalgte Erling Pettersen til embedet. I den rådgivende avstemningen fikk Aano, som vant denne første runden, 122 førstestemmer og 264 stemmer totalt.[2] Pettersen fikk 79 førstestemmer og 161 stemmer totalt. I neste runde (Kirkerådet og biskopene) fikk Aano sju av ti førstestemmer fra biskopene (derav tre til Pettersen), og kom på førsteplass i Kirkerådets avstemning (10 stemte for Aano, og 5 for Pettersen).[3] Det var derfor overraskende at Regjeringen på tross av et nokså klart kirkelig votum utnevnte Erling Pettersen til ny biskop i Stavanger i stedet for Aano. Kirke- og kulturminister Trond Giske sa selv etter utnevnelsen at Pettersens syn på homofili ikke hadde vært utslagsgivende. Han sa tvert imot at dette ikke hadde vært et tema i det hele tatt i denne sammenheng.[4]

Kjetil Aano er sønn av tidligere stortingsrepresentant Jakob Aano.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Tor Berger Jørgensen 
Generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap
Etterfølger:
 Jeffrey Huseby