Tor Berger Jørgensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tor Berger Jørgensen
Tor Berger Jørgensen
Født 27. desember 1945 (69 år)
Oslo
Ektefelle Anne Berger Jørgensen
Yrke prest, domprost, biskop

Tor Berger Jørgensen (født 27. desember 1945) er biskop i Sør-Hålogaland bispedømme i Den norske kirke.

Han ble utnevnt 17. november 2006 og ble vigslet til ny biskop etter Øystein I. Larsen 28. januar 2007. Jørgensen har vært domprost i Bodø Domkirke siden 2000 og har i flere perioder vikariert som biskop.

Jørgensen er cand.theol. fra Misjonshøgskolen/Menighetsfakultetet 1972 Jørgensen har arbeidet 15 år som misjonsprest i Japan for Det Norske Misjonsselskap; og var deretter generalsekretær i samme organisasjon fra 1991 til 1999. I 2000 endret Jørgensen syn om homofiles stilling i kirken og har siden vært blant de mest liberale i dette synet. Jørgensen var også kandidat som biskop i Oslo bispedømme i 2005, da Ole Christian Kvarme ble valgt.

En knapp uke før han skulle vigsles til biskop 28. januar 2007 gav han overfor Aftenposten tilkjenne at han gikk inn for at det innføres et eget ritual i kirken for homofile par som inngår partnerskap.

Biskop Tor Berger Jørgensen presteviet den 8. januar 2009 en samboende til prest. Ordinasjonen var historisk i og med at aldri tidligere har en prest som har levd åpent som samboer blitt ordinert til prest i Den norske kirke. Dette er også i strid med Kirkens egne regler. I 1995 slo biskopene fast at en samboer ikke kan ordineres. Med dette kom biskopen på kollisjonskurs med andre toppledere i Den norske kirke. Både preses i bispekollegiet, biskop Olav Skjevesland, og leder Nils-Tore Andersen i Kirkerådet tok avstand fra biskop Jørgensens tilsidsesettelse av dette.[1]

Biskop Tor Berger Jørgensen var tidligere styreleder i foreningen Nei til Frontkollisjoner.

Ekstern lenke[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vårt Land: Biskop lot samboer bli prest Sist besøkt 28. januar 2008


Forgjenger:
 Øystein I. Larsen 
Luthersk biskop av Sør-Hålogaland
(2007–)
Etterfølger:
  
Forgjenger:
  
Domprost i Bodø domkirke
Etterfølger:
 Elin Vangen 
Forgjenger:
 Odd Bondevik 
Generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap
Etterfølger:
 Kjetil Aano