Kjøtt (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Kjøtt var et punkrockband fra Oslo som var aktive fra 1979 til 1981. De ga i løpet av disse årene ut to 7" EP-er, en 12"-EP, og en LP, og bidro på flere samleplater og -kassetter. Samleplata "1971-1981" utgitt i 1989. Bandet hadde samme besetning gjennom hele sin levetid.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bandets første 7", "Et nytt og bedre liv!", var blant Norges første punkplater. Den samme oppsiktsvekkende direkte og aggressive punken ble videreført i 1980, på selvtitulerte "Kjøtt", en 12" EP med klassikere som Jeg vil bli som Jesus, Nå vil jeg ikke leke med teitinger mer, Kloning og Elektrisk. Mens Mikael Krohn sto bak det meste av materialet i denne tidlige fasen, overtok Helge Gaarder etter hvert som gruppas viktigste låtskriver, noe som tydelig kommer til uttrykk på den andre 7" og på LP-en Op. Selv om Krohn også bidro på sistnevnte, var hans typiske lekne og enkle punk-inspirerte melodier erstattet med mer eksperimentell musikk. Albumets mest eksperimentelle spor er Jern og Metall, som er kreditert både Krohn og Gaarder: Det dreier seg om rytmesporet fra en halvferdig innspilling av den senere Raga Rockers-hiten Trist at det skulle ende slik, speedet opp til dobbel hastighet og pålagt ny vokal og instrumenter. Gruppen var på TV flere ganger, og NRK produserte en video til Beat Allegro 160.

Dette eksperimentelle trekket utviklet seg ytterligere da Krohn trakk seg ut av bandet for å stifte Raga Rockers. Resten av bandet fortsatte under navnet Montasje og ga ut én LP. Gaarder grunnla senere Cirkus Modern, jobbet som musikkanmelder i musikkavisa Puls[a], og var frem til sin død i 2004 ansatt i Rikskonsertene.

Jøran Rudi og Erik Aasheim er aktive innen samtidsmusikk.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Tragisk reaktuelt (2011):[rediger | rediger kilde]

Skiva Kjøtt ga oss også den dystopiske "Mannen på taket"; med beksvart humor portretteres massemorderen som gliser i blitzregnet etter å ha massakrert flere skolebarn. Låta viste seg ufrivillig profetisk, og ble på nytt aktuell i kjølvannet av tragedien som rammet Norge sommeren 2011.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Helge Gaarder anmeldte blant annet debutalbumet til Jokke & Valentinerne, "Alt kan repareres". Ikke overraskende, og svært treffsikkert, varslet han at norsk punkrocks arvtager hadde truffet vinylen. Anmeldelsen var en del av Nasjonalemuseets utstilling "Joachim Nielsen 50 år", høsten 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]