Rikskonsertene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rikskonsertene
Rikskonsertene
Hovedkontoret for Rikskonsertene ligger i et sambygg med Riksteatret i Nydalen i Oslo
Type Forvaltningsorgan
Virkeområde Norge
Etablert 1967[1]
Org.nummer 974 761 114
Direktør Turid Birkeland
Hovedkontor Nydalen
Eier Kulturdepartementet
Ansatte 61 (2014)[2]
Nettside rikskonsertene.no

Rikskonsertene er en kulturinstitusjon med hovedkontor i sambygg med Riksteatret i Nydalen, Oslo. Det ble etablert i 1967 på initiativ av Norsk kulturråd, med hovedformål beskrevet som følger: «Rikskonsertene skal gjøre levende musikk av høy kunstnerisk kvalitet tilgjengelig for alle mennesker i landet.». Organisasjonen hadde sin åpningskonsert i Hammerfest skoles aula, den 4. januar 1968, med artistene Liv Glaser, Eva Knardahl, Kjell Bækkelund, Robert Levin og Arve Tellefsen, samt Aase Nordmo Løvberg.

Organisasjonen er i dag underlagt Kulturdepartementet, og har fortsatt som hovedansvar å gjøre variert musikk og kultur, om enn i mer varierte former enn opprinnelig, tilgjengelig for hele landet. Rikskonsertene engasjerer årlig mer enn 800 artister gjennom over 9000 konserter i alle landets 433 kommuner (2005), både for skoler, barnehager og arbeidsplasser. De senere årene har de arbeidet for å fremme nye unge utøvere både innen jazz, folkemusikk og klassisk.

Rikskonsertenes avdeling for offentlige konserter ble avviklet i mai 2012, etter vedtak av Kulturdepartementet våren 2011. Oslo World Music Festival, som har vært en del av organisasjonen siden festivalens oppstart, ble fra 1. januar 2012 skilt ut som en selvstendig stiftelse[3].

Direktørstillingen er på seksårige åremål. Tidligere direktører er bl.a. Eigil Beck og Arne Holen. Stillingen var i to åremålsperioder besatt av Einar Solbu, etterfulgt i 2006 av Åse Kleveland. Den 16. april 2012 gikk Turid Birkeland inn som ny direktør for organisasjonen. Administrasjonen er på omtrent 60 ansatte, og Gunnar Thon Lossius leder styret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]