Kathleen Sebelius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kathleen Sebelius
Kathleen Gilligan Sebelius
Kathleen Sebelius
Født 15. mai 1948 (65 år)
Ohio Cincinnati, Ohio
Ektefelle Gary Sebelius
Yrke Forsikringsagent
Parti Demokratene
USAs helse- og omsorgsminister
2009
President Barack Obama
Forgjenger Mike Leavitt
Kansas' guvernør
20032009
Forgjenger Bill Graves
Etterfølger Mark Parkinson

Sebelius blir formelt innsatt som helse- og omsorgsminister av Barack Obama

Kathleen Gilligan Sebelius (født 15. mai 1948 i Cincinnati, Ohio) er en amerikansk politiker for Det demokratiske parti. Hun var, som andre kvinne, den 44. guvernør i delstaten Kansas fra 13. januar 2003 til 28. april 2009, og er siden da USAs helse- og omsorgsminister under Barack Obama. Sebelius har yrkesbakgrunn som forsikringsagent, og er gift med den føderale dommeren Gary Sebelius, sønn av den republikanske kongressrepresentanten Keith Sebelius.

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Sebelius ble født Gilligan, og oppdratt i en romersk-katolsk familie i Cincinnati i Ohio. Hennes far er John J. Gilligan, som var guvernør i Ohio fra 1971 til 1975. De ble dermed det første far/datter-paret av USAs guvernører da Sebelius ble valgt i 2003. Sebelius gikk ved den katolske Summit Country Day School i Cincinnati, og etterfulgt av Trinity Washington University i Washington, DC, og fikk senere graden Master of Public Administration fra University of Kansas. Hun flyttet til Kansas i 1974, hvor hun satt som representant i delstatens lovgivende forsamling i åtte år fra 1986. I 1995 vant hun en overraskende seier i valget om å bli delstatens ansvarlig overfor de personer som er avhengig av private forsikringer, Insurance Commissioner. Hun var faktisk den første fra Det demokratiske parti som ble valgt til stillingen på over 100 år. Sebelius satt i vervet inntil hun ble valgt til guvernør.

Guvernør[rediger | rediger kilde]

Ved guvernørvalget i Kansas i 2002 vant hun over republikaneren Tim Shallenburger med 53 prosent av stemmene mot Shallenburgers 45 prosent, og hun ble gjenvalgt i 2006 med 57,8 prosent av stemmene, mens hennes viktigste motkandidat Jim Barnett fikk 40,5 prosent. Sebelius ble kåret til en av USAs fem beste guvernører i en artikkel i Time Magazine i 2005.[1]

Det første problemet Sebelius håndterte var et budsjettunderskudd på 1,1 milliard dollar. Dette løste hun ved å selge 700 biler som delstaten eide, men ikke brukte, og forbød det offentlige å kjøpe flere. Inntektene fra bilsalget var små, men det viste at hun visste å gjennomføre sparetiltak. Senere ble det offentlige pålagt å gå sammen ved innkjøp av datamaskiner, og hjemmehjelper måtte gå i sine egne bukser fremfor bukser utlevert fra det offentlige. Til slutt hadde Sebelius klart å stabilisere budsjettet allerede i sitt første år som guvernør, uten å måtte øke skattene eller kutte i bevilgningene til utdanningssystemet.

Rikspolitikk[rediger | rediger kilde]

Etter Barack Obamas nominasjon som presidentkandidat i 2008, var hun på tale som visepresidentkandidat, særlig på bakgrunn av den bedrift det var å bli valgt som demokratisk guvernør med så store marginer i en hovedsakelig republikansk delstat som Kansas.

28. februar 2009 ble det kjent at hun hadde akseptert å bli helse- og omsorgsminister i Barack Obamas regjering.[2] 2. mars ble hun offisielt erklært som kandidat til vervet av Obama. Lokalt i Kansas var det imidlertid ønsket i Det demokratiske parti at hun fortsatte som som guvernør frem til valget til USAs senat i 2009, slik at hun kunne stille som senator. Om hun hadde blitt valgt ville hun da bli den første demokratiske senatoren fra Kansas siden 1932.[3] Hun ble godkjent som helse- og omsorgsminister av Senatet den 28. april.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Amanda Ripley og Karen Tumulty. «America's 5 Best Governors», Time Magazine, 13. november 2005
  2. ^ Ed Henry. «Officials: Sebelius to be Obama's pick for HHS», CNN, 28. februar 2009
  3. ^ NTB. «Hun kan bli Obamas helseminister», Dagbladet, 1. mars 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Kathleen Sebelius – bilder, video eller lyd
  • Biografi hos Helse- og omsorgsdepartementet