Karl Otto Koch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karl Otto Koch
Født2. aug. 1897[1][2]Rediger på Wikidata
Darmstadt[3]
Død5. apr. 1945[1]Rediger på Wikidata (47 år)
Buchenwald
BeskjeftigelseOffiser, torturist, konsentrasjonsleirvakt, politiker, krigsforbryter, nazist, fascist Rediger på Wikidata
Embete
  • Nazi concentration camp commandant Rediger på Wikidata
EktefelleIlse Koch (19371945)
PartiNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei[4]
NasjonalitetTyskland
Medlem avSchutzstaffel[4]
UtmerkelserJernkorset av 2. klasse

Karl Otto Koch (født 2. august 1897 i Darmstadt i storhertugdømmet Hessen i Det tyske rike, død 5. april 1945 i Buchenwald) var en tysk konsentrasjonsleirkommandant. Han var oberst i det tyske Schutzstaffel (SS), og var den første kommandanten i konsentrasjonsleiren Buchenwald (fra 1937 til 1941), og senere ved Lublin Konzentrationlager (også kalt Majdanek).

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hans kone var Ilse Koch, som han giftet seg med i 1936. Hun er kjent som "Heksen fra Buchenwald" (Die Hexe von Buchenwald), på engelsk oftere bare kalt "The Bitch of Buchenwald." Da Karl Otto Koch ble overført til Buchenwald, ble Ilse Koch utnevnt til Oberaufseherin av SS, og fikk slik en aktiv offisiell rolle i driften av leiren. Det har versert mange utrolige og udokumenterte historier om at hun fikk laget hansker og lampeskjermer av huden fra leirfanger, og også om at ekteparet Koch dekorerte familiens middagsbord med krympede hoder fra drepte fanger.

I henhold til Buchenwald rapporten, ble Karl Otto Koch arrestert i august 1944 av Gestapo for forfalskning, underslag, vanstyre og ulydighet. Aktor i saken var SS-dommeren Konrad Morgen.

Etter en undersøkelse og rettssak ble det slått fast at Karl Otto Koch hadde beordret Walter Krämer og hans medisinske assistent Peix drept, for å forhindre at de skulle snakke om sin behandling av Kochs syfilis.

Koch ble dømt til døden og henrettet ved skyting 5. april 1945 i konsentrasjonsleiren Buchenwald. Henrettelsen skjedde en uke før den amerikanske hæren ankom.

Ilse Koch ble frikjent av dommer Morgen. Etter krigen ble hun dømt til å tilbringe resten av livet i fengsel. Hun hengte seg i 1967.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 148457615, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Karl-Otto Koch, SNAC Ark-ID w60k2t1t, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Dienstaltersliste der Schutzstaffel der NSDAP, Stand vom 1. Dezember 1936[Hentet fra Wikidata]