Juratind

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Juratind
Juratind
Juratinden sett fra Dronningkrona.
Andre navn: Gjuratind
Høyde: 1 712 moh.
Primærfaktor: 285 meter
Kommune(r): Rauma og Nesset
Område: Romsdal
Fylke: Møre og Romsdal
Førstebestigning: 1880, Iver Kavli og Bård Moen via nordøstsiden

Juratind eller Gjuratind[1] (1 712 moh.) er et markant fjell som ligger mellom Isfjorden i Rauma kommune og Eikesdalsvatnet i Nesset kommune. Juratind er en del av Romsdalsalpene. Navnet kommer av selve toppen, som ser ut som en jurtapp (spene).

Det er flere ruter til toppen. Noen partier er ganske luftige men det er ikke nødvendig med fjellklatring for å nå toppen. Den vanlige ruten starter i Grøvdalen, innerst i Isfjorden. Oppstigningen starter på ca. 150 meters høyde. Men også fra Hoemsbu, et nedlagt gårdsbruk ved Eikesdalsvatnet, kan fjellet bestiges. Hoemsbreen, 700 meter under toppen, er en snødekket bre i 1 300 meters høyde. De siste 300 meterne er lett klatring, der det er vanlig å bruke tau på noen steder.

Juratind ble besteget i 1880. To gutter, Iver Kavli og Bård Moen, på bare 12 år var ved foten av fjellet på sauegjeting. De bestemte seg for å klatre til topps, alene opp på nordøstsiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Møre og RomsdalstubbDenne Møre og Romsdalrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.