Judit Polgár

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Judit Polgár
Judit Polgár
Judit Polgár
Foto av Gennadiy Titkov
Født 23. juli 1976
Budapest, Ungarn
Nasjonalitet Ungarn Ungarn
Tittel GM
FIDE-rating 2675
Høyeste FIDE-rating 2735 (juli og oktober 2005)
FIDEs sjakkprofil for Judit Polgár (en)


Judit Polgár (født 23. juli, 1976) er en ungarsk sjakkspiller, og den desidert sterkeste kvinnelige sjakkspiller i historien.
Hun er rangert som nummer 69 i verden på FIDEs rankingliste per november 2014 med en FIDE-rating på 2675.

Hun er også den eneste kvinnelige sjakkspiller som i det hele tatt er plassert på FIDEs Topp 100 liste. Hun oppnådde stormestertittelen i 1991 i en alder av 15 år og 4 måneder. Hun slo på den tiden gjeldende verdensrekord for tidenes yngste stormester som Robert James «Bobby» Fischer hadde vært innehaver av helt fra 1958. Polgár deltar ofte i de store sjakkturneringer og VM. Hun deltar ikke i rene kvinneturneringer, sannsynligvis på grunn av den store klasseforskjellen mellom henne og nest beste kvinnelige sjakkspiller.

Også hennes eldre søstre, Susan og Sofia Polgár hevder seg blant mannlige spillere. Susan (tidligere Zsuzsa) er stormester (fra 1991) og den nest høyest rangerte kvinne etter sin søster Judit. Hun ble verdensmester for kvinner 199699. Sofia Polgár er internasjonal mester.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikipedia
Du kan lese mer om dette emnet i en lengre artikkel om emnet på Nynorsk Wikipedia kalt «Judit Polgár». Du kan eventuelt også utvide denne artikkelen ved å oversette derifra.