Jokkmokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 66°36′20,102″N 19°49′14,552″Ø

Jokkmokk kommune og tettstedet Jokkmokk ligger nordvest i i Norrbottens län i Sverige
Jokkmokks «nye» kirke
Veiskilt med svensk og lulesamisk navn

Jokkmokk (lulesamisk: Jåhkåmåhkke eller Dálvvadis)[1] er et svensk tettsted som ligger i Norrbottens län, og i landskapet Lappland. Det er Jokkmokk kommunes administrasjonssenter og i år 2010 hadde tettstedet 2 786 innbyggere.

Jokkmokk ligger ved E45 straks nord for polarsirkelen. Kommunen er den nest største etter Kiruna kommune. Kommunen grenser mot Norge i vest.

Jokkmokk er kjent for «Jokkmokks marked», som feiret 400-års jubileum i 2005, samt for sin rolle som en sentral samisk samlingsplass. I Jokkmokk finnes blant annet fjellmuseet Ájtte, samt flere kunst- og håndverksbutikker. Det er også kjent som et viktig kultursted. Jokkmokk har en stor samisk befolkning.

I Jokkmokk ligger Samernas utbildningscentrum som tidligere ble kalt Samernas folkhögskola.

Jokkmokk har et rikt foreningsliv og idrettsaktivitet i forhold til folketallet.

Navnet Jokkmokk har vært tolket som en forsvenskning av de samiske ordene for «elv» og «krok». Andreleddet kan imidlertid også være avledet av det samiske ordet for «eid».[2] Det alternative lulesamiske navnet Dálvvadis betyr vinterboplass.[3]

Kuriositet[rediger | rediger kilde]

Jokkmokk har gitt opphav til navnet på en fabrikk i Japan, Yoku Moku, som lager svært populære delikatessekaker. Navnet kommer av at eieren, Noriichi Fujinawa, besøkte Jokkmokk og likte «den vakre bygda og den vennlige befolkningen» så godt at han brukte navnet i selskapet sitt.

Plateartisten Jokkmokks-Jokke (Bengt S. Djupbäck, 1915–1998) oppnådde en viss folkelig popularitet i Sverige på 1960- og 1970-tallet.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ortnamn med lulesamisk stavning, Sametinget i Sverige
  2. ^ Olavi Korhonen: Ortnamnet Jokkmokk, Jåhkåmåhkke, Jokkmokks församling 400 år: Jubileumsskrift, 2007, sidene 26–50
  3. ^ Anders Kintel: Lulesamisk-norsk ordbok, Sametinget, 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: category:Jokkmokk – bilder, video eller lyd