John Profumo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

John Dennis Profumo (født 30. januar 1915, død 10. mars 2006) var krigsminister for det konservative partiet i Storbritannia fra 1960 til 1963, i Harold Macmillans regjering.

Profumo ble utdannet ved Harrow School og Magdalen College ved Universitetet i Oxford, og ble valgt inn i parlamentet i 1940. Han var da parlamentets yngste medlem.

Profumos navn er knyttet til den såkalte Profumo-skandalen, som innebar et stort prestisjetap for regjeringen, og var en medvirkende årsak til valgnederlaget i 1964. Etter at han i 1960 ble utnevnt til krigsminister, innledet han et kortvarig intimt forhold til en pike ved navn Christine Keeler, som uten at Profumo visste det, samtidig hadde et forhold til en attaché ved Sovjetunionens ambassade, Yevgeny Ivanov.[1]. Av den grunn kunne Profumos forhold til Keeler vurderes som en sikkerhetsrisiko.

Innledningsvis løy Profumo overfor parlamentet om sin forbindelse til Keeler og erklærte at han ville saksøke enhver som fremsatte uriktige opplysninger om ham. Selv om det ikke ble bevist at han hadde avslørt eller viderebrakt statshemmeligheter, ble Profumo tvunget til å trekke seg 5. juni 1963.

Etter avgangen sa John Profumo aldri noe om saken offentlig og jobbet lenge med veldedighetsarbeid på Londons østkant.[2]

Profumo var gift med skuespilleren Valerie Hobson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Public private partnershipThe Economist, 16.mai 2006
  2. ^ 1963: The Profumo scandalThe Guardian, 10.april 2001