Johanna Spyri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Johanna Spyri
Johanna Spyri
Spyri anno 1890
Født 12. juni 1827
Hirzel
Død 7. juli 1901
Zürich
Nasjonalitet sveitsisk
Notable verk Heidi (1880 og 1881)

Johanna Louise Spyri (født Heusser 12. juni 1827 i Hirzel, Zürich, død 7. juli 1901 i Zürich) var en sveitsisk forfatter, mest kjent for de to romanene om Heidi (1880 og 1881).

Fra debuten i 1871 til sin død i 1901 utga hun 31 bøker.

Liv[rediger | rediger kilde]

Spyri var det fjerde av seks barn av legen Johann Jacob Heusser og lyrikeren Meta Heusser-Schweizer.[1] Hun vokste opp i Hirzel i kantonen Zürich, og som barn tilbragte hun mange somre i området rundt Chur i Graubünden, hvor mange av hennes senere fortellinger er henlagt.

Fra hun var 16 til hun var 18 bodde hun i Yverdon, hvor hun lærte fransk. Fra hun var 18 til 25 bodde hun hjemme og bisto moren i husholdningen.[1] I 1852 giftet hun seg med advokaten og redaktøren Bernhard Spyri (1821–1884), fra 1868 byskriver i Zürich. Bernhard Spyri var en venn av Johanna Heussers eldre bror Theodor[2], og også av Richard Wagner. Johanna Spyris første litterære arbeid var et anonymt dikt til Wagners 40-årsdag i 1853.[2]

Ekteparet fikk en sønn, Bernhard, i 1855.[1] Ektemannen gikk opp i arbeidet, og Johanna Spyri mistrivdes i ekteskapet.[1] Både ektemannen Johann og sønnen Bernhard døde i 1884.[1] Som enke skriver hun flere barnebøker, og etablerer et vennskap med forfatteren Conrad Ferdinand Meyer.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Heidi og Geite-Petter; fra en engelsk utgave av Heidi fra 1922. Av Jessie Willcox Smith.

På oppfordring fra en venn av moren begynte hun å skrive. Debutboken Ein Blatt auf Vronys Grab (1871) er en dyster skildring av en kvinne som blir mishandlet av sin forfyllede ektemann. Boken ble en suksess.

Fra 1875 til 1892 satt hun i tilsynsnemnda for pikeskolen i Zürich. Hennes første barnebok, Heimathlos utkom i 1878. Det er den første av hennes bøker med sjangerbestemmelsen «Eine Geschichte für Kinder und auch für Solche, welche die Kinder lieb haben» (En fortelling for barn og for de som elsker barn) på tittelsiden. Det ble senere en gjentatt formulering på flere av bøkene.

I 1880 utga hun Heidis Lehr- und Wanderjahre, som ble en verdenssuksess. Boken var skrevet i løpet av noen korte sommeruker i 1879.[2] I 1881 fulgte oppfølgeren Heidi kann brauchen was es gelernt hat. Denne boken ble også svært meget lest. Bøkene om Heidi er en «Askepotthistorie» om en foreldreløs pike som kommer for å leve sammen med bestefaren, en eksentrisk type som bor avsides i de sveitsiske alpene. Hun blir senere selskapspike for en svakelig pike fra en rik familie i Frankfurt. Verket har bidratt til å preget utlandets bilde av Sveits som få andre litterære verker, men har også blitt kritisert for konservative, likestillingsfiendlige holdninger[2], og for sin sort/hvitt-aktige personskildringer og for å idyllisere det landlige livet.[3]

Bibliografi (originaltitler)
  • 1871 Ein Blatt auf Vrony's Grab
  • 1872 Ihrer Keines vergessen.
  • 1872 Nach dem Vaterhause!
  • 1872 Verirrt und gefunden (Aus dem Leben) (noveller)
  • 1873 Aus früheren Tagen.
  • 1878 Heimathlos. (med historiene Am Silser- und am Gardasee og Wie Wiseli's Weg gefunden wird)
  • 1879 Aus Nah und Fern. (med historiene Der Mutter Lied og Peppino, fast eine Räubergeschichte)
  • 1879 Verschollen, nicht vergessen. Ein Erlebnis, meinen guten Freundinnen, den jungen Mädchen
  • 1880 Heidis Lehr- und Wanderjahre.
  • 1880 Aus unserem Lande. (med historiene Daheim und wieder draussen og Wie es in Waldhausen zugeht)
  • 1880 Im Rhonethal
  • 1881 Am Sonntag
  • 1881 Heidi kann brauchen, was es gelernt hat.
  • 1881 Ein Landaufenthalt von Onkel Titus.
  • 1882 Kurze Geschichten für Kinder und auch für Solche, welche die Kinder lieb haben. (med fortellingene Beim Weiden-Joseph, Rosen-Resli, Der Toni von Kandergrund, Und wer nur Gott zum Freunde hat, dem hilft er allerwegen! og In sicherer Hut)
  • 1883 Zwei Volksschriften (med tekstene Ein goldener Spruch og Wie einer dahin kam, wo er nicht hin wollte)
  • 1883 Wo Gritlis Kinder hingekommen sind.
  • 1884 Gritlis Kinder kommen weiter.
  • 1885 Aus dem Leben eines Advocaten
  • 1886 Kurze Geschichten für Kinder und auch für Solche, welche die Kinder lieb haben. Zweiter Band. (med fortellingene Moni der Geissbub, Was der Grossmutter Lehre bewirkt, Vom This, der doch etwas wird, Am Felsensprung og Was Sami mit den Vögeln singt)
  • 1887 Was soll denn aus ihr werden? Eine Erzählung für junge Mädchen
  • 1888 Aus den Schweizer Bergen. (med fortellingene In Hinterwald, Die Elfe von Intra og Vom fröhlichen Heribli)
  • 1888 Arthur und Squirrel.
  • 1889 Was aus ihr geworden ist. Eine Erzählung für junge Mädchen.
  • 1890 Cornelli wird erzogen.
  • 1891 Volksschriften von Johanna Spyri. Zweiter Band. (med tekstene In Leuchtensee og Wie es mit der Goldhalde gegangen ist)
  • 1892 Schloss Wildenstein
  • 1901 Die Stauffer-Mühle

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Bøkene om Heidi er filmet en rekke ganger[4], blant annet den tysk-sveitsisk-australske tv-serien Heidi (1978), i 2005 med Max von Sydow og i 1937 med Shirley Temple.

Da det sveitsiske barnebokinstituttet ble stiftet i 1968 tok det sitt navn etter henne: Johanna Spyri-Stiftung.[5]

Et Johanna Spyri-Museum ble i 1981 etablert i skolebygningen i Hirzel der hun selv hadde vært elev.[6]

I 2010 ble det påvist gjennom en avhandling at Spyris Heidi-bøker kan være inspirert av Hermann Adam von Kamps «Adelaide, das Mädchen vom Alpengebirge« (1830).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Biografi, fembio.org
  2. ^ a b c d Spyri, Johanna Louise; deutsche-biographie.de
  3. ^ Kari Sønsthagen og Torben Weinreich. Leksikon for børnelitteratur. Branner og Korch, 2003. ISBN 87-411-5970-5
  4. ^ (en) Johanna SpyriInternet Movie Database
  5. ^ sikjm.ch: Geschichte
  6. ^ Johanna-Spyri-Museum, Hirzel; myswitzerland.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Johanna Spyri – bilder, video eller lyd
Wikisource-logo.svg Tysk Wikisource: Johanna Spyri – Originaltekster