Johan Ekvoll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Ekvoll
Født14. apr. 1871Rediger på Wikidata
Død18. jan. 1955Rediger på Wikidata (83 år)
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Johan Andersen Ekvoll (født 14. april 1871 i Horten, død 18. januar 1955 i Oslo) var gullsmed, maler og forkynner. Han arbeidet det meste av sitt liv hos gullsmedmester Oscar Larssen i LeirfallsgatenGrünerløkka i Oslo, og han malte mest etter postkort og bilder. Han meldte seg ut av statskirken i ung alder og sluttet seg til Kristi Menighet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Johan Ekvoll ble født på Søndre Braarød i Horten som sønn av Johanna Åkerman (1840-1892) fra Krokstad i Bohuslän i Sverige. Svenske offentlige kilder forteller at Johan hadde to eldre søsken, tvillingene Anders og Mathilda, som ble født i Krokstad 20. desember 1868 med faren skipperen J. A . Hansson fra Knudsrød i Borre.[trenger referanse]

Åkermanslekten kan spores flere hundre år tilbake i Krokstad i Sverige og mange flyttet til Norge. Johanna emigrerte til Norge sammen med sin far Johannes Åkerman (f. 1810) og sin søster Sofia Carolina (f. 1850) og bosatte seg i Horten i mai 1869 ifølge innflytterprotokollen i Horten.

Oppveksten[rediger | rediger kilde]

Johan Ekvoll

I folketellingen for Horten av 31. desember 1870 heter det at Johanne Johannesdatter Åkerman er bosatt hos familien Jørgensen i Søndre Braarød Grund nr. 58. Johan flyttet sammen med sin mor inn hos hans tante Sofia. I folketellingen for 1875 er adressen Søndre Braarud Grund nr. 42. Johanne var veverske på Braarud og hennes søster jobbet på ølbryggeriet Horten Bryggeri. DA Johan var 10 1/2 år ble tanten Sofie, som da var 31 år gammel, gift med den 30 år eldre enkemannen og urmakeren Anders Hansen fra Langöen i Sverige.

Johans mor giftet seg med den 20 år eldre enkemannen Sivert Stibolt Henriksen, som var oppsynsmann ved Karljohansværn verft. De flyttet til Søndre Braarud Grund nr. 12 og Henriksen ble Johans stefar. Han sto til konfirmasjon om våren den 2. mai 1886, og fikk karakterene "Meget godt" i kristendomskunnskap og "Udmerket godt Forhold" som oppførselskarakter.

Pauline Gjetnes[rediger | rediger kilde]

Johan Andersen giftet seg 24. oktober 1891 med den to år eldre Pauline Johanne Gjetnæs fra Ålesund. Begge var utmeldt av statskirken og tilhørte frimenigheten Christi Menighed. De var dissentere og ble derfor viet borgerlig av sorenskriveren i Mellem Jarlsberg. Johan hadde fylt 20 år og var gullsmedsvend. Pauline var 22 og var datter av smedmester Martin Lassesen Gjetnæs i Ålesund. De fikk to barn: Abel Philip, født 28. august 1894 og Martin Eugen, født 21. september 1897.

Den 11. februar 1900 døde Pauline på grunn av en dødelig lungesykdom. Abel ble tatt hånd om av Johans tante Sofie og hennes mann, Anders Hansen og ble forsørget av en ukjent matros. Det er ukjent om 50 år gamle Sofie var i arbeid, og 79 år gamle Anders var på ”offentlig understøttelse”, eller pensjon. Martin ble plassert hos familien Debretz i Braarudaasen, som også var medlemmer i Kristi Menighet.

Thora Andersen[rediger | rediger kilde]

Noen år etter Paulines død traff Johan den nesten ni år yngre Thora Magdalene Andersen, som vokste opp på Oseberg. Hun var datter av den velstående sjøkaptein og reder Herman Andersen, på barken «Fjeld» av Tønsberg, tidligere kjent som Elissa. Johan Åkerman og Thora Andersen ble viet 3. mai 1905 av hos sorenskriveren i Søndre Jarlsberg.

Flytter til Oslo[rediger | rediger kilde]

Johan Ekvoll

Den 26. januar 1906 ble Johans tredje sønn Viggo Walther født. Datteren Valborg Wilhelmine ble født 21. november 1907, og i 1908 flytter familien til President Harbitzgate i Oslo. De ble ikke boende lenge før de flyttet videre til Villa Prøven på Skøyen i Aker, som brant ned i 1913.

Fra Villa Prøven flyttet Johan, Thora og de tre yngste barna til Helgesens gate 30 på Grünerløkka i Oslo. Johan kom i arbeide hos gullsmedmester Oscar Larsson i Leirfallsgaten. Thora nedkom med sønnen John Herbert den 8. desember 1913, og Johans nest eldste sønn Martin Eugen hadde tatt hyre på sjøen. I august 1913 var han matros på barken Oryx, som gikk mellom Norge og østkysten av USA. Den 8. oktober 1921 var han dampskibskaptein og giftet seg med Margit Albine Olsen. De bosatte seg i Trondheim og tok navnet Ekvold.

Den 20. mars 1925 mottok Johan bevillingen fra Det Kongelige Justis- og Politidepartement og fikk tillatelse til å ta Ekvoll som slektsnavnl.

Johan Ekvoll ble pensjonist i mars 1940, 69 år gammel og døde 18. januar 1955. Hans kone, Thora, døde 21. oktober 1951.