Jerntriangelet (Vietnam)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jerntriangelet
LandSør-Vietnams flagg Sør-Vietnam
Posisjonskart
Jerntriangelet ligger i Sør-Vietnam
Jerntriangelet (Vietnam)
Jerntriangelet
Jerntriangelet (Sør-Vietnam)
Et tverrsnitt av FNLs tunnelsystem, brukt under Vietnamkrigen

Jerntriangelet (vietnamesisk:Tam Giác Sắt) var en betegnelse som amerikanske militære brukte på et 310 km2 stort område i Binh Duong-provinsen i Vietnam. Dette ble åstedet for en rekke militære konfrontasjoner under Vietnamkrigen, og den siste var et større slag i perioden 16. mai til 20. november 1974.

Området var et støttepunkt for Viet Minh under den første indokinesiske krig og for Nord-Vietnam og FNL under Vietnamkrigen, og disse hadde kontroll over området under disse to krigene, til tross for omfattende forsøk fra særlig USA og Sør-Vietnam om å destabilisere og innta dette.

Jerntriangelet er avgrenset av Saigonelven i vest og Tinh-elven i øst og opp mot hovedvei 13, rundt 40 km nord for Saigon. Det sørlige spissen av triangelet var 11 km fra provinshovedstaden Phu Cong. Nærheten til Saigon gjorde området viktig for begge parter og dette dannet utgangspunktet for infiltreringen av Saigon fra FNLs side, da de omfattende tunnelsystemene, blant andre tunnelene i Cu Chi var innen rekkevidde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]