Jean Paul Getty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jean Paul Getty

Jean Paul Getty, eller J. Paul Getty, født 15. desember 1892 i Minneapolis, Minnesota, USA, død 6. juni 1976Sutton Place i Surrey, England, Storbritannia. Amerikansk oljemagnat og kunstsamler, grunnlegger og eier av selskapet Getty Oil.

Jean Paul Getty var en av verdens første dollarmilliardærer og i lang tid en av de mest formuende personene i verden. I 1960-årene var han blant annet fast skribent i tidsskriftet «Playboy», der han skrev om hvordan tjene seg rik, hvordan håndtere en formue uten å gå dukken (han fortalte at det hadde han god trening i, siden hans første par forsøk endte med konkurs) – og hvordan han investerte, og fikk fagforbundene til å arbeide med og ikke mot seg.

Han var en entusiastisk kunstsamler, spesielt av kunst fra antikken og renessansen. Han testamenterte en stor del av sin betydelige formue til et museum som skulle samle kunsten og vise den for allmennheten. Museet heter J. Paul Getty Museum (ofte bare kalt Getty Museum). Den først tiden holdt kunstsamlingene til i en stor villa i middelhavsstil som Getty kjøpte i åsene i Topanga, California, mellom Santa Monica og Malibu. På 1990-tallet fikk han oppført et nytt museum, i moderne stil, i Brentwood, California. Dette er idag Los Angeles fornemste kunstmuseum og en av verdens fremste samlinger av spesielt antikk og renessansekunst.

Han skal ha sagt: "Det er sex som driver en mann framover". Getty var gift fem ganger og hadde fem barn og flere barnebarn. Hans eldste barnebarn, John Paul Getty III, ble kidnappet på 1970-tallet av den italienske terroristorganisasjonen Røde brigader; formodentlig verdens mest kjente kidnapping. De krevde 3,7 millioner amerikanske dollar i løsesum men familien vegret seg for å betale en slik sum (JPG mente det ikke skulle betales). Da skar kidnapperne av hans høyre øre og sendte det med post til en italiensk dagsavis. Ikke før løsesummen sank til 1 million dollar gikk familien med på å betale og Gettys sønnesønn ble sluppet fri. Gutten fikk imidlertid alvorlige psykiske problemer etter kidnappingsdramaet og begynte med å misbruke alkohol og narkotika. En overdose i 1981 førte til delvis lammelse og synsskade. Han døde i 2011.

Getty kjøpte også et slott i tudorstil, Sutton Place i Surrey, der han døde i 1976.