Japansk drivtang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Japansk drivtang
Nomenklatur
Sargassum muticum
Populærnavn
japansk drivtang[1]
Klassifikasjon
RikeDet gule riket
DivisjonOkeralger
KlasseBrunalger
OrdenTang
FamilieSargassaceae
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

SE — Svært høy risiko 2023

Økologi
Habitat: hav, drivende
Utbredelse: Stillehavet

Japansk drivtang (Sargassum muticum) er en brunalge som er innført til norskekysten. Denne frittdrivende arten ble først observert i Norge i 1988 [2]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Arten er brun og har tynne, fint forgreinede, opptil 2 meter lange greiner, skuddspissene har små (2-3 millimeter), gassfylte flyteblærer.

Livssyklus[rediger | rediger kilde]

Arten starter sin utvikling som en fastsittende alge, men etter hvert brekker greinene gjerne av og driver fritt mens de fortsetter å leve og vokse. Skuddene er ettårige.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er hjemmehørende i Stillehavet ved Japan. I Europa ble den først observert i Sør-England i 1972, det antas at den har blitt innført med en sending av japanske stillehavsøsters (Crassostrea gigas). I Norge ble den først funnet på Sørlandskysten i 1988, per 2018 har den spredt seg nord til Møre og Romsdal. Arten blir vurdert som en innført art med svært høyt invasjonspotensial og høy økologisk effekt, blant annet fordi store mengder råtnende skudd om høsten kan forårsake et oksygenfritt miljø på havbunnen [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 8. april 2023. Besøkt 8. april 2023. 
  2. ^ a b c Husa V, Eilertsen M, Haugland B og Steen H (11. august 2023). «Brunalger. Vurdering av økologisk risiko for japansk drivtang Sargassum muticum som SE for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 13. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]