Hyacinthia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hyacinthia (gresk Ὑακίνθια, Hyakínthia) var en antikk gresk festival som ble holdt til minne om Hyacinthos’ død i Amyklai og var den nest betydningsfulle festivalen som ble holdt i Sparta. Den foregikk i den spartanske måneden Hyacinthios tidlig på sommeren.

Fremgangsmåte[rediger | rediger kilde]

Hyacinthia varte i tre dager. Detaljene har blitt formidlet via beskrivelser via antikke forfattere som Athenaios og Didymus Chalcenterus. Den første dagen var forbeholdt sorg for den døde helt: ofringer ble gitt den døde, festmåltidene var enkle og uten prakt eller dekorasjon. Brødet som ble ofret var av enkleste sort.

Den andre dagen feiret heltens gjenfødsel. Ungdommen spilte musikkinstrumenter som kithara og aulos, og de sang hymner til Apollons storhet. Andre deltok i hesteveddeløp. Tallrike kor konkurrerte i byen, de sang landlige sanger og danset. Amyklai var også stedet for parader av vogner som var dekorert av kvinner og piker fra Sparta. Tallrike ofringer ble gitt, innbefattet geiter med anledningen κοπίς, kopis. Banketter ble holdt av borgerne som inviterte deres venner og slektninger. Helotene, de ufrie borgerne, hadde lov til å delta i feiringene, det samme hadde utlendinger: «de spanderte ikke bare på deres egne landsmenn, men på enhver utlending som kom til å være der» (Athenaios, IV, 138F). Kopis skjedde under spesielle telt kjent som σκηναί (skēnaí), et karakteristisk trekk for antikkens landlige festivaler.

Den tredje dagen er derimot ikke beskrevet i detalj, og det er mulig at den var mer høytidelig, eller at det ble framført mysterier. Det er også kjent at for denne høytiden vevde kvinnene i Sparta en chiton (χιτών, chitōn, eller «tunika») som ble deretter gitt til guden — en tradisjon tilsvarende som ble gitt til Athene av athenerne ved Panathenaia, de panathenske leker.

Hyacinthia var en betydelig spartansk fridag. Xenofon, i Hellenics IV, 5, 11, rapporterer at spartanerne avbrøt deres militærkampanje for å kunne dra tilbake til Lakonia slik at de kunne delta i høytidene. Pausanias skriver at de faktisk forhandlet fram en fredsavtale spesielt for denne hensikten. I henhold til Thukydid lovte athenerne ved freden i Nikias — for å vise sin gode vilje overfor spartanerne — å støtte feiringene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pettersson, Michael: Cults of Apollo at Sparta: The Hyakinthia, the Gymnopaidiai, and the Karneia, Paul Åströms Forlag, Stockholm, 1992 (ISBN 91-7916-027-1) ;
  • Wayte, William & Marindin, G.E.: A Dictionary of Greek and Roman Antiquities, éditions William Smith, 1890.