Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet
Prinsesse Märtha Louise på boksignering
i Minnesota i USA 2006.
Forfatter(e)Prinsesse Märtha Louise
SpråkEngelsk
SjangerEventyr, bildebok
UtgittNovember 2004
ForlagCappelen
Illustratør(er)Svein Nyhus
OCLC137294522
ISBN 978-1-57534-038-8

Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet er en norsk barnebok skrevet av prinsesse Märtha Louise. Det er hennes debut som forfatter. Illustrasjonene i boken er av Svein Nyhus.

Eventyret er en fri fantasi over historiske hendelser og handler om Kong Haakon, Dronning Maud og Kronprins Olav som kommer til Norge i 1905 og de oppdagelser kongefamilien gjør når Olav utforsker norske tradisjoner og væremåter.

Boken ble trykt i tre opplag på tilsammen 30 000 eksemplarer første året, noe som er svært mye for en barnebok i Norge. Utgivelsen vakte for øvrig en viss debatt omkring forfatterens kommersielle bruk av prinsesse-tittelen i markedsføringen av boken.

En engelsk oversettelse ble utgitt av det norsk-amerikanske forlaget Skandisk i Minnesota i USA i 2005, og i 2006 i Danmark. Boken er ellers solgt til Ungarn, Bangladesh, Sør-Korea, Sverige, Finland og en rekke andre land.

Annet[rediger | rediger kilde]

Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet ble omarbeidet til figurteater av Hordaland teater som viste forestillingen fra høsten 2006, blant annet i en turne finansiert av Den kulturelle skolesekken.

Også tegneren og biografen Tor Bomann-Larsen har laget en billedbok om kronprins Olav og foreldrenes møte med den norske skitradisjonen. Den enkle boka er skrevet på rim og heter Olavs første skitur. Den ble utgitt på Cappelen første gang i 1990. Året etter kom den samme historien som tegnefilm.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]