Hovatn (Bygland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Hovatn
Beliggenhet Bygland (Aust-Agder)
Areal 6,85 km²
Høyde 691 moh.
Omkrets 18,31 km
UTM-koord. 32V 430499 6538447
Kilde NVE

Hovatn er en innsjø som ligger i Bygland kommune i Aust-Agder.

Vannet, som reguleres 17 meter, brukes som magasin for Hovatn kraftverk. Det opprinnelige utløpet lå i sørenden av vannet, og Hovassåne har sitt utløp i Åraksbø.

Historiske fakta[rediger | rediger kilde]

Elva har gjennom historien vært svært viktig for Åraksbø, da den har gitt kraft til sagbruk og kraftverk, også omtalt under Åraksbø. Allerede i 1840-åra blei det satt opp en tredam i Hovatn for å regulere vannforsyningen til Kobberværket. Denne dammen er fortsatt synlig når vannet er helt nedtappa, og ligger 50-60 m. innenfor dagens dam. I 1916 blei det bygd en ny dam for å regulere vannet. Formålet var å sikre mer vann i samband med kraftutbyggingen lenger nede i Otra. Dammen blei forsterket da Hovatn kraftverk blei bygd i 1969. Hovatn var da det kraftverket i Europa med størst effektutnytting av vannet. I nyere tid fikk Agder Energi konsesjon til å sprenge kanaler for å lede vannet som blir stående igjen på sørsida av Vikodden over til inntakstunellen, noe grunneierne var sterkt imot grunna fiske og de kraftige miljømessige inngrepene dette ville medføre. Denne saken vant grunneierne, og ingen kanal blei bygd. Derfor er den sørlige delen av vannet regulert 12 meter mens den nordlige er regulert 17 meter.

Utfartsområde[rediger | rediger kilde]

Hovatn er omgitt av nydelig natur, og er et populært utfartsområde. Bomveger går fra både Åraksbø og Austad.

Det finnes og vann i Bykle, Valle og Levanger med det samme navnet.

Aust-AgderstubbDenne Aust-Agderrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.