Horizon Zero Dawn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Horizon Zero Dawn
UtviklerGuerrilla Games
UtgiverSony Interactive Entertainment
DistributørPlayStation Store
Steam
Humble Store
Epic Games Store
PlayStation Now[1]
RegissørMathijs de Jonge
ProdusentLambert Wolterbeek Muller
ForfatterJohn Gonzalez
KomponistJoe Henson
Joris de Man
Alexis Smith
SpillmotorDecima
PlattformPlayStation 4, Microsoft Windows
Utgivelse28. februar 2017 (PlayStation 4; Nord-Amerika)
1. mars 2017 (PlayStation 4; PAL-regionen)
7. august 2020 (Microsoft Windows; globalt)
SjangerAction-rollespill
ModusEnspiller
AldersgrensePEGI 16
Nettstedwww.guerrilla-games.com/play/horizon
Del av serien Horizon

Horizon Zero Dawn er et action-rollespill fra 2017 utviklet av Guerrilla Games og utgitt av Sony Interactive Entertainment. Handlingen følger Aloy, en ung jeger i en verden invadert av maskiner, som drar på en ferd for å finne ut av fortiden sin.

Spilleren bruker bue, et spyd og sniking for å bekjempe de mekaniske vesenene og andre fiendtlige krefter.

Et «skill tree» gir spilleren nye egenskaper og oppgraderinger. Spilleren kan utforske den åpne verdenen for å oppdage nye områder og ta del i sideoppdrag. Spillet ble utgitt til PlayStation 4 i 2017 og Microsoft Windows i 2020.

Horizon Zero Dawn fikk positiv mottakelse for den åpne verdenen, historien, grafikken, kampmekanikkene, karakteriseringen og stemmeskuespillet til Ashly Burch, men noe kritikk for dialogen, nærkampmekanikkene og karaktermodellene. Spillet vant gjentatte priser og solgte over tyve millioner kopier innen februar 2022, som gjør det til et av de mestselgende PlayStation 4-spillene. En utvidelse, The Frozen Wilds, ble utgitt i november 2017. En oppfølger, Horizon Forbidden West, ble utgitt til PlayStation 4 og PlayStation 5 i februar 2022.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien er lagt i et post-apokalyptisk USA, mellom delstatene Colorado, Wyoming og Utah - i løpet av det 31. århundre. Mennesker lever i spredte, primitive stammer med varierende nivåer av teknologisk utvikling. Deres teknologisk avanserte forgjengere huskes som «de gamle». Store robot-skapninger, kjent som «maskiner», dominerer jorden. For det meste sameksisterer maskinene fredelig med mennesker, som av og til jakter på dem for å skaffe forskjellige deler. Imidlertid har et fenomen kjent som «Derangement» fått maskiner til å bli langt mer aggressive mot mennesker, og større og dødeligere maskiner har begynt å dukke opp. Fire stammer er fremtredende omtalt: Nora, Banuk, Carja og Oseram. Noraene er jegere som bor i fjellet og tilber en guddom kalt «All-Moderen». Carja tilber solen. Banuk består av omvandrende klaner som består av jegere og sjamaner som bor i snødekte fjell (som Yellowstone nasjonalpark) og Oseram er kjent for deres mer avanserte våpen og metall-bearbeiding.

Historien begynner med at Aloy blir kastet ut fra Nora-stammen, og blir oppdratt av en annen utstøtt ved navn Rost. Som barn skaffer Aloy en Focus, en utvidet virkelighet som gir henne spesielle evner. Aloy blir nysgjerrig på sin egen opprinnelse og blir fortalt av Rost at hvis hun vinner Proving, en konkurranse for å tjene retten til å bli medlem av Nora, kan stammens matriarker fortelle henne all informasjonen de har om henne. Aloy bruker deretter noen år på å trene, etter Rosts instruksjoner. Etter å ha blitt myndig, deltar Aloy i Proving; hun vinner konkurransen, men maskerte kultister angriper Nora. Rost ofrer seg selv for å redde Aloy fra leder deres Helis. Aloy får etter hvert vite at kultistene som hadde angrepet dem var en del av en Carja-fraksjon kalt Eclipse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «All PS Now games A-Z», undertittel Browse the full list of games available to play with your PS Now membership, arkiv-URL web.archive.org, verkets språk engelsk, arkiveringsdato 3. juli 2021, besøkt 5. juli 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]