Hjelp:Wikipedia – Den manglende manualen/Kapittel 3: Opprette konto og tilpasse den

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wikipedia – Den manglende manualen


Du kan redigere Wikipedia-artikler av hjertens lyst – resten av livet om du vil – uten noengang å registrere deg som bruker. Å registrere seg har imidlertid noen fordeler som er verdt å nevne. Du vil kunne opprette en overvåkingsliste der du kan overvåke endringer på artikler som er spesielt interessante for deg. Du vil få muligheten til å opprette en brukerside og egen diskusjonsside. Når du er registrert bruker vil ikke IP-adressen (internett-adressen) din bli «avslørt», dermed vil du faktisk være mer anonym enn når du redigerer som uregistrert bruker. I dette kapittelet skal vi ta for oss det å registrere seg, velge brukernavn, og lære hvordan du kan sette opp en brukerside.

Hvorfor registrere seg?[rediger | rediger kilde]

Hvis du av og til har følelsen av at alle internettsidene til produsenter, nettjenester og foreninger vil at du skal registrere deg, har du antageligvis rett. Å gi fra seg personlig informasjon som telefonnummer, navn, adresse og så videre, gjør at du risikerer å bli utsatt for søppel-post (spam), pågående telefonselgere, og til og med en (liten) risiko for å bli utsatt for identitetstyveri. Denne typen registrering har du all mulig grunn til å være skeptisk til. Å registrere seg på Wikipedia er til sammenligning noe helt annet. Hvis du velger å registrere deg, vil du ikke være nødt til å oppgi noen personlige opplysninger. Du kan velge å oppgi e-post adressen din, men dette er helt frivillig. Det tar bare et minutt eller to å få en brukerkonto på Wikipedia, og det har flere fordeler.

Fordeler med å være registrert bruker[rediger | rediger kilde]

Som innlogget bruker er det flere ting du kan gjøre som en uregistrert bruker ikke kan:

  • Overvåke artikler du har redigert, er interessert i, eller har opprettet, i din egen overvåkingsliste (se Kapittel 6: Overvåke endringer).
  • Legge til eksterne lenker uten å måtte skrive inn en kryptisk sikkerhetskode for å bevise at du er et menneske og ikke et dataprogram (beskyttelse mot forsøpling). Se Kapittel 2: Bruk kilder for å lære mer om eksterne lenker.
  • Laste opp et bilde (til commons). Når du er registrert, vil du ved innlogging også automatisk logges inn på alle Wikimedias prosjekter (alle språkversjonene), inkludert commons (Wikipedias fil-arkiv).
  • En egen brukerside og brukerdiskusjon (se under) vil bli reservert på ditt brukernavn, og her kan du også opprette undersider (for eksempel din egen «sandkasse»).
  • Tilpasse utseende på skjermbildet og legge til funksjoner ved hjelp av personlige innstillinger (se Kapittel 20: Tilpassing via «Innstillinger»).
  • Sende e-post til – og motta e-post fra – andre brukere (se Kapittel 8: Kommunikasjon med andre).
  • Merke redigeringer som mindre endringer (vil vises som en liten m foran redigeringen). Dette er i likhet med redigeringsforklaringer mest til hjelp for andre bidragsytere.
  • Redigere en artikkel som på grunn av vandalisme er halvbeskyttet.
  • Flytte en artikkel (forandre artikkeltittelen). Se Kapittel 16: Lede lesere til riktig artikkel – navngiving, omdirigeringer og pekersider for mer om flytting.
Merk
Etter at du har registrert deg, vil du begynne på en «prøveperiode» på 4 dager og 10 redigeringer. Før prøveperioden er utløpt, vil du ikke kunne flytte artikler eller redigere halvbeskyttede sider. Dette er for å hindre vandaler i å registrere seg bare for å kunne gjøre mer ugagn. Etter prøveperioden vil du bli forfremmet til «autobekreftet bruker» (forutsatt at du ikke har vandalisert artikler, naturligvis), noe som betyr at du vil ha de samme mulighetene som andre bidragsytere.


Ulemper ved å ikke være registrert[rediger | rediger kilde]

Ved siden av fordelene med å registrere seg, er det også ulemper ved å ikke gjøre det. Hver gang du redigerer uten å være innlogget, blir IP-adressen din (din datamaskins unike internett-adresse) logget. Dette gjør at artiklenes historikk vil inneholde informasjon om hvilken datamaskin som ble brukt til de forskjellige redigeringene. Denne IP-adressen er et problem hvis du ønsker å være anonym.

IP-adresser kan spores[rediger | rediger kilde]

Ironisk nok, så er den tilsynelatende kryptiske IP-adressen bestående av tall mindre anonym enn et brukernavn. Alle som ser en IP-adresse på Wikipedia (eller andre steder) kan bruke søkesider på internett til å spore adressen. Avhengig av internettforbindelsen kan disse verktøyene finne internettleverandør (ISP), geografisk område, og til og med hvilken skole, bedrift eller bolig adressen er knyttet til. Det betyr at hvis du redigerer Wikipedia-artikler uten å være innlogget, etterlater du et permanent «spor» som forteller nøyaktig hvilken datamaskin som ble brukt, hvilken artikkel som ble redigert, og hva som ble endret i artikkelen.

Hvis du derimot registrerer deg, er det ikke nødvendig å oppgi personlige opplysninger, brukernavnet kan du velge (nesten) fritt, og det kan være et pseudonym (alias) eller noe helt annet. Selv om Wikipedias sentrale servere allikevel logger IP-adressen din, er dette ansett som konfidensiell informasjon, og bare et fåtall personer har tilgang til disse loggene. Hvis anonymitet er viktig for deg, er det å registrere seg det beste alternativet.

Tips
Hvis du vil lese mer om Wikipedias personvern-politikk, kan du klikke på lenken «Personvern» helt nederst på alle Wikipedia-sider


IP-adresser endres[rediger | rediger kilde]

Hvis du er en av de stadig færre som ringer opp for å koble deg til internett, vil du bli tildelt en ny IP-adresse hver gang du kobler til. Dette kalles dynamiske IP-adresser, og i Wikipedia-sammenheng betyr det at andre brukere ikke kan kontakte deg, og du vil ikke kunne bygge opp anseelse og troverdighet, siden IP-adressen skifter hele tiden. Tilsvarende gjelder hvis du redigerer via et offentlig trådløst nettverk, en annen datamaskin, eller en smarttelefon (smartphone). Selv med fast internettilkobling (bredbånd, ADSL osv.) kan IP-adressen skifte fra tid til annen, hvis du eller internettleverandøren endrer noen innstillinger.

Et annet problem som kan dukke opp er hvis tilkoblingen din akkurat har endret IP-adresse, og denne adressen er blokkert. Dette kan skje dersom den som hadde IP-adressen før deg vandaliserte artikler. Et annet scenario er hvis en hel gruppe IP-adresser (et skole-nettverk) er blokkert for vandalisme. Da vil du ikke kunne redigere derfra med mindre du har opprettet en brukerkonto (en brukerkonto «omgår» blokkeringen).

Som om alt dette ikke var nok, så vil redigeringer fra en IP-adresse bli sett på med mistenksomhet. Omtrent en fjerdedel av redigeringer fra IP-adresser blir ansett for å være vandalisme som blir tilbakestilt av en annen bidragsyter. Hvis du redigerer med et brukernavn vil andre bidragsytere være mindre mistenksomme mot endringene dine (et brukernavn gir imidlertid ingen garanti mot blokkering).

Single user login
Wikipedia finnes i mange språkversjoner, og i tillegg finnes søsterprosjekter som Wikitionary, Wikisource, Wikinews med flere. Ved å registrere deg, vil du få et brukernavn som er unikt (og reservert) på alle disse prosjektene, og når du logger deg inn på Wikipedia på norsk bokmål/nynorsk vil du samtidig automatisk bli logget inn på de andre prosjektene. Fordelen er at du slipper å logge deg inn hvis du skal gjøre endringer på andre språks wikipediaer. En ulempe kan være at når du skal registrere deg, vil mange av de «beste» brukernavnene allerede være opptatt.


Valg av brukernavn[rediger | rediger kilde]

Forbered deg: Før du starter registreringen, kan det være lurt å ha klar noen alternativer til brukernavn (og passord) for hånden. Les gjennom dette avsnittet før du tar deg en pause fra datamaskinen. Gå en tur, eller gjør noe annet som stimulerer kreativiteten. Når du kommer tilbake vil registreringsprosessen gå mye fortere.

Hvorfor bruke så mye tid og energi på finne på et brukernavn? Globalt er det over 5 millioner registrerte bruker på Wikipedia, så sjansen for å finne et kort brukernavn som er lett å huske, er forholdsvis liten. Hvis du ikke vil bruke ditt virkelige navn som brukernavn, bør du vite hvilke pseudonymer som ikke er akseptable (se avsnittet «Uakseptable brukernavn»).

Bruke ditt virkelige navn[rediger | rediger kilde]

Du kan bruke ditt eget navn som brukernavn. Du vil i såfall ikke være den eneste som gjør det, men du vil være blant et mindretall. Fordelene er at et slikt brukernavn sannsynligvis vil være ledig, og det er også svært lett å huske. Videre vil bruk av eget navn antageligvis anspore deg til å føre en høfligere og vennligere tone i redigeringer og diskusjoner. På den annen side kan bruk av pseudonym senke terskelen for å redigere på artikler som omhandler omstridte emner. Hvis du ikke ønsker at venner og kolleger skal se navnet ditt på Wikipedia, bør du velge et pseudonym. Pseudonymer har ingen ulemper.

Hvis det ikke er av betydning om «alle» vet at du redigerer på Wikipedia, kan du velge å bruke ditt eget navn som brukernavn.

Andres brukernavn som eksempel[rediger | rediger kilde]

Hvis du planlegger å ominnrede hjemmet ditt, vil du antageligvis se deg rundt for å få idéer og tips. På samme måte kan du få idéer til brukernavn ved å se på andres brukernavn. Her er en metode for å se andres brukernavn:

Vær oppmerksom på at uakseptable brukernavn som er blokkert også vil vises i listen. Hvis du lurer på hvorfor noen av brukernavnene er røde, så er det fordi disse brukerne ikke har opprettet en brukerside ennå. Siden det på norsk Wikipedia er tusenvis av brukerkontoer, tar det tid å «bla» gjennom alle. Et knep for å hurtig finne brukernavn som starter på bestemte bokstaver er å skrive bokstaven(e) i feltet «Vis brukere fra og med:» og klikke «Gå». På denne siden kan du også sjekke om et navn du har tenkt å bruke allerede er i bruk. Den engelske versjonen av siden er et bedre sted å lete, siden den inneholder flere reserverte navn (se «Single user login» over for forklaring på globale navn).
  • Gå til søkefeltet og skriv «Spesial:Logg» og klikk «Gå» (eller klikk på lenken). Deretter trykker du på pilen til høyre i feltet «Logger», velger «Brukeropprettelseslogg» og trykker på «Gå». Listen som kommer opp viser brukernavnene som er registrert sist. Også her må du være oppmerksom på at uakseptable brukernavn som har blitt blokkert vil vises.
  • Ved å klikke på lenken «Siste endringer» i menyboksen til venstre vil en liste over siste redigeringer vises. Her listes artikkelnavnet, tidspunktet og brukernavnet som utførte endringen. Særlig på dagtid (det er da det er flest redigeringer) kan også dette være et sted å se på andres brukernavn.

Uakseptable brukernavn[rediger | rediger kilde]

Wikipedia aksepterer ikke brukernavn som er forvirrende, villedende, forstyrrende, reklamerende eller støtende. Det er heller ikke tillatt med felles-kontoer der flere personer deler samme konto. Brukerkontoer for to eller flere i husstanden, en organisasjon, eller din lokale bokklubb er altså ikke tillatt. Hvis slike kontoer blir oppdaget, vil de bli blokkert av Wikipedias administratorer.

Du kan lese mer om reglene og deres begrunnelsene på siden «Retningslinjer for brukernavn» (snarvei: WP:BS). Så lenge du ikke har til hensikt å provosere med brukernavnet ditt, er det beste egentlig å registrere seg og se hva som skjer. Hvis navnet du velger ligger i grenseland, vil du på diskusjonssiden din få en beskjed som ber deg velge et annet navn (om diskusjonssider, se Kapittel 8: Kommunikasjon med andre). Hvis brukernavnet ditt er langt over streken, vil administratorene blokkere kontoen permanent, og du må gå gjennom registreringsprosessen på nytt og velge et annet navn.

Registrering[rediger | rediger kilde]

Nå når du har lest om hvorfor du bør registrere deg, og kanskje har noen idéer til brukernavn, er det kanskje på tide registrere seg? Hvis du er enig, så har vi satt opp registreringsprosessen steg for steg under (hvis du velger å fortsette som uregistrert bruker er det selvsagt helt i orden, registrering er som sagt frivillig).

1. Hvis du ikke har brukerkonto, eller ikke er innlogget, vil du øverst til høyre på alle (norske) Wikipedia-sider se en lenke med teksten «Logg inn eller registrer deg». Klikk på denne lenken. Du vil da komme til en side med overskriften: «Logg inn» (dette er innloggingssiden for registrerte brukere). Under overskriften står det:
Er du ikke registrert? Registrer deg.
2. Klikk på de ordene Registrer deg, og et nytt skjermbilde kommer opp.
3. Her står det «Opprett ny konto», og på linjen under er det et bilde med utydelige bokstaver. Dette er en beskyttelse mot dataprogrammer som automatisk oppretter kontoer (captcha). Under bildet er det et felt der du skal skrive inn de bokstavene som vises på bildet (dette er påkrevd).
4. Skriv inn ditt ønskede brukernavn i feltet til høyre for «Brukernavn:»
Ting å ta med i betraktningen:
  • Unngå brukernavn som er lengre enn 25 bokstaver/tegn. Jo kortere brukernavnet er, jo lettere er det å tilpasse en egenkomponert signatur senere (og huske). Lange brukernavn virker også irriterende på andre bidragsytere, siden navnet tar opp mye plass og gjør redigering på diskusjonssider vanskeligere.
  • Det gjøres forskjell på store og små bokstaver (unntatt på første bokstav – dette gjelder også alle artikkelsider på Wikipedia). Ola Nordmann og Ola nordmann vil derfor være to forskjellige kontoer.
5. Skriv inn ønsket passord i feltet «Passord». Husk at ikke alle passord er like «sikre». For å forhindre at uvedkommende skal misbruke kontoen din, bør du ikke bruke «opplagte» ord som passord. Ikke bruk ditt (foreslåtte) brukernavn, ikke engang stavet baklengs. At det å bruke ordet «passord» som passord er svært uklokt, er vel unødvendig å nevne? Skriv inn passordet en gang til i feltet «Gjenta passord» (også i passordet gjøres det forskjell på store og små bokstaver, men unntaket på første bokstav gjelder ikke her).
6. Dersom du ønsker å oppgi e-postadressen din, skriver du den inn i feltet «E-post». Klikk «Opprett ny konto». Tre ting kan skje nå:
  • Hvis alt er i orden, vil du få beskjed om at du nå er registrert som bruker, og du vil være logget inn.
  • Dersom brukernavnet du la inn allerede er opptatt, vil du få beskjed om dette, og bli bedt om å prøve en gang til med et annet brukernavn.
  • Dersom du ikke tastet de riktige bokstavene fra bildet, vil du få en melding om feil eller manglende kode. Du må da prøve igjen med et nytt bilde (på feilmeldingssiden, slik at du slipper å skrive alt på nytt).

Straks du ser siden som forteller deg at du er registrert, vil du øverst til høyre oppdage flere nye lenker:
(Brukernavnet ditt), min diskusjonsside, innstillinger, overvåkningsliste, egne bidrag, og logg ut. De to første vil være røde, siden du ennå ikke har opprettet hverken brukerside eller diskusjonsside.

Captcha
Bildet med de utydelige bokstavene kalles en «captcha», som er en forkortelse for Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Teorien bak er at et menneske lett vil kunne gjenkjenne bokstavene, mens et dataprogram ikke vil greie det. Dette er en beskyttelse mot automatiserte opprettelser av kontoer som har til hensikt å masseutsende reklame eller agitasjon (spam).


Opprette brukerside[rediger | rediger kilde]

En av fordelene med å registrere seg, er at du kan opprette din egen brukerside på Wikipedia. Du kan også opprette flere undersider til brukersiden din, om du måtte ønske det. Undersider kan være liste over artikler du planlegger å jobbe med, din egen «private» sandkasse, lenkeliste til nyttige hjelpesider, og så videre. Det er ikke noe krav at du må ha en brukerside, men resten av denne manualen går ut i fra at du har en. I for eksempel Kapittel 4: Opprette en ny artikkel vil du bruke din egen sandkasse istedenfor Wikipedias felles-sandkasse du brukte i Kapittel 1: Redigere for første gang og Kapittel 2: Bruk kilder.

Formålet med brukersider[rediger | rediger kilde]

Du kan bruke brukersiden din til hva du vil, så lenge det er relatert til Wikipedia på en eller annen måte. Den skal altså ikke fungere som en privat hjemmeside for deg som privatperson, men være en hjemmeside for deg som bidragsyter på Wikipedia. Den kan inneholde alt du og andre bidragsytere kan ha nytte av i redigeringsarbeidet, som for eksempel:

  • Lenker til sider med informasjon og andre sider du vil ha lett tilgang til.
  • Lenker til dine egne undersider, for eksempel din egen sandkasse (undersider vil bli gjennomgått senere i dette kapittelet).
  • Lage en huskeliste for deg selv over hva du har planlagt å gjøre på hvilke artikler og så videre.
  • Dine interesser og språkkunnskaper (se brukerbokser senere i dette kapittelet).
  • Merker og utmerkelser fra Wikipedia-prosjekter du deltar/har deltatt i.

I tillegg er det OK å legge ut litt nyttig informasjon om deg selv (nyttig for andre bidragsytere). For eksempel om du behersker andre språk, eller driver med fotografering og så videre. Det er ikke OK å legge ut personlige opplysninger som adresse, telefonnummer, e-postadresse og lignende. Hvis du er mindreårig, er det ikke anbefalt å avsløre alderen din, siden du ikke vet hvem som vil lese brukersiden din, og heller ikke hva de kan komme til å foreta seg. Å legge ut personlig informasjon kan bli ansett som forstyrrende, hvis hensikten åpenbart er å starte et sosialt nettverk (hvis brukersiden din begynner å minne om en Facebook-side, for eksempel).

Den enkleste måten å få en idé om mulighetene en brukerside gir, er å kikke på brukersidene til andre. Dette gjør du ved å klikke på navnet til andre bidragsytere. Du vil oppdage at de forskjellige brukersidene har svært ulik utforming. Noen inneholder svært lite informasjon, mens andre har et rikt utvalg av brukerbokser og informasjon. Her er noen steder du kan finne bidragsyteres navn:

Hva brukersiden din ikke skal være
Mange bidragsytere er ikke klar over den viktige retningslinjen om hva Wikipedia ikke er. For at du ikke skal være blant dem, anbefales det at du leser siden «Hva Wikipedia ikke er» (klikk lenken, eller skriv snarveien WP:NOT i søkefeltet). Angående brukersider er disse avsnittene spesielt viktige:
  • Wikipedia deler ikke ut gratis nettsider eller lagringsplass.
  • Wikipedia er ikke en blogg.
  • Wikipedia er ikke en chattegruppe eller et diskusjonsforum.

Wikipedia-samfunnet forstår naturligvis at det å være bidragsyter også har et sosialt aspekt. Brukere som gjør det sosiale til sin viktigste prioritering, og ellers viser liten interesse i å redigere artikler, vil imidlertid til slutt bli bedt om å flytte aktiviteten sin til mer egnede nettsteder.

Hvis en brukerside blir ansett for å være problematisk, vil det utløse lignende reaksjoner som problematiske bidragsytere blir til del. Hvis du bryter reglene, vil du få en advarsel, og kanskje også hjelp av andre til å fjerne upassende innhold. Hvis innehaveren av en upassende brukerside er uenig i vurderingen, vil det upassende innholdet bli fjernet av en administrator. Hvis brukeren legger innholdet tilbake igjen, vil han/hun bli blokkert fra å redigere på Wikipedia. Kort fortalt er Wikipedias formål å skrive verdens største og beste leksikon. De som ønsker å drive med andre ting, oppfordres til å bruke andre nettsteder.


Opprette en brukerside[rediger | rediger kilde]

Som nevnt tidligere, vil du etter å ha registrert og logget deg inn se en rød lenke til din brukerside øverst til høyre (den med brukernavnet ditt). Her er en beskrivelse av hvordan du oppretter brukersiden:

1: Klikk den nevnte røde lenken med brukernavnet ditt. Du vil få opp en nesten tom side med overskriften Bruker:(brukernavnet ditt) og en tekst som forteller deg at siden ikke eksisterer:
Wikipedia har ingen artikkel med dette navnet.
  • For å starte artikkelen, klikk opprett siden
  • Artikkelen (..... og så videre)....
2: Klikk teksten opprett siden eller klikk den røde fanen oppe til høyre merket «brukerside». Begge fremgangsmåtene gir samme resultat, nemlig en nesten tom side med overskriften «Redigerer Bruker:(brukernavnet ditt)» og en tom redigeringsboks.
3: Skriv inn noe tekst i redigeringsboksen og forhåndsvis. Det kan kanskje virke noe underlig å se en side som angivelig ikke eksisterer, men det betyr bare at den for øyeblikket befinner seg på din datamaskin, og ikke er lagret på de sentrale serverne ennå.
4: Når du er fornøyd med hva du har skrevet, klikker du «Lagre siden», og du kan gratulere deg selv med en egen brukerside! Du kan når som helst gå tilbake og redigere den.

Lenken til brukersiden din øverst vil nå ha skiftet farge til blå.

Brukerbokser
Brukerbokser er små rektangulære (ofte fargede) bokser som brukere kan ha på brukersidene sine. Boksene kan gi informasjon om språkferdigheter, interesser, fagkunnskap, bosted og så videre. Brukerbokser er maler (som du lærte om i Kapittel 1: Redigere for første gang). Mange av brukerboksene vil også kategorisere brukersiden din. For eksempel vil Mal:Fotograf-wikipedianer legge til Kategori:Fotograf-wikipedianere. Ved å se i denne kategorien, kan du finne andre brukere som benytter denne brukerboksen (og som sannsynligvis deler dine interesser). For mer informasjon om brukerbokser, se Wikipedia:Brukerbokser. For å se tilgjengelige brukerbokser, kan du lete i Kategori:Brukerbokser.


Undersider til brukersiden[rediger | rediger kilde]

Etter at du har opprettet brukersiden din, vil du (når du er innlogget) se at lenken til brukernavnet ditt er blå. Til høyre for denne lenken står «diskusjon» som er lenken til din diskusjonsside som vil bli omtalt i Kapittel 8: Kommunikasjon med andre. I tillegg til disse to standardsidene, er det mulig å opprette flere sider som sorterer under din brukersider. Slike sider kalles undersider.

Viktig
Ikke bruk fremgangsmåten beskrevet her til å opprette undersider til artikler. Selv om det er mulig å opprette slike undersider, vil de raskt bli slettet eller flyttet av en administrator. Ikke opprett en slik side som en test, heller. Dette vil bli betraktet som vandalisme, og vil medføre ekstraarbeid for de som overvåker artikkelen og for administratorene (som er de eneste som kan slette sider på Wikipedia).


Din egen sandkasse[rediger | rediger kilde]

I Kapittel 1: Redigere for første gang utførte du redigeringene i Wikipedias felles sandkasse. Hvis du skal skrive et artikkel-utkast, vil det være svært upraktisk å bruke den felles sandkassen, siden den stadig blir endret av andre. En mye mer hensiktsmessig løsning er å opprette din egen «private» sandkasse der ingen andre forstyrrer og ødelegger arbeidet ditt. I tillegg slipper du å ha den forstyrrende innledende teksten som er i felles-sandkassen. I tillegg er det god trening i å opprette personlige undersider du kanskje vil få behov for senere. For å opprette en egen sandkasse gjør som følger:

  1. Først må du være innlogget. Klikk på brukernavnet ditt øverst til høyre for å åpne brukersiden din.
  2. Klikk på fanen «rediger». Du er nå i redigeringsmodus, og sidens eksisterende tekst vises i redigeringsboksen.
  3. Legg til en internlenke med en skråstrek «/» etterfulgt av navnet på undersiden din. I dette eksempelet skal undersiden hete «sandkasse». Lenken skal da se slik ut: [[/Sandkasse]].
  4. Klikk på forhåndsvisning, og kontrollér at lenken til sandkassen er rød. Hvis den er blå, må du sjekke om du har husket skråstreken før «sandkasse».
  5. Klikk på «Lagre siden». Brukersiden din vil nå inneholde en lenke til din (fremtidige) sandkasse.
  6. Klikk på lenken du nettopp laget, og redigeringsboksen for sandkassen din kommer opp. Skriv noe tekst og trykk «Lagre siden».

Du har nå opprettet din egne sandkasse som lett kan nås fra brukersiden din.

Tips
Hvis du har opprettet en underside, men glemt å lenke til den fra brukersiden din, er det en annen måte du (og andre bidragsytere) kan finne den på. Klikk på «Alle sider» i menyboksen til venstre. Endre teksten i rullegardin-menyen merket «Navnerom» til «Bruker». Skriv ditt brukernavn i det øverste feltet og klikk «Gå». Hvis du har gjort det riktig, vil brukernavnet ditt stå øverst til venstre i listen som kommer opp. Klikk brukernavnet ditt, og en alfabetisk opplisting av brukersider med din brukerside først, vil vises. Her kan du også se alle undersider knyttet til en brukerside.


Sletting av undersider[rediger | rediger kilde]

Hvis du har opprettet en underside du senere ønsker fjernet, kan du ikke slette den selv (med mindre du er en administrator). Hvis du vil ha den slettet, skal du legge til malen hurtigslett og tilføye en kommentar etter en vertikal strek. For eksempel: {{hurtigslett|Unødvendig underside}}. Dette gjør administratorene oppmerksom på at du ønsker at de skal slette undersiden.

Tips
På Wikipedia betyr sletting egentlig at siden bare er gjort usynlig for deg og andre brukere (unntatt i svært sjeldne tilfeller). Sletting av en side betyr derfor en smule merarbeid for serverne og administratorene, samt at noe av lagringskapasiteten «sløses vekk». Dersom du ikke ved en feiltagelse har lagt ut informasjon du ikke vil at andre skal finne i historikken, er det like bra å redigere vekk innholdet og lagre siden tom, eventuelt lage en omdirigering til en annen av dine undersider (for omdirigering, se Kapittel 16: Lede lesere til riktig artikkel – navngiving, omdirigeringer og pekersider).