Hopp til innhold

Hesten i Torino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hesten i Torino
orig. A torinói ló
Generell informasjon
GenreDramafilm[1]
Utgivelsesår2011
NasjonalitetUngarn, Frankrike, Tyskland, Sveits, USA
Lengde146 min.
SpråkUngarsk
Bak kamera
RegiBéla Tarr,[2][3][4] Ágnes Hranitzky (co-regissør)[5] Rediger dette på Wikidata
ManusBéla Tarr, László Krasznahorkai Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Béla Tarr, Ruth Waldburger,[6] Marie-Pierre Macia[6]
MusikkMihály Víg Rediger dette på Wikidata
FotoFred Kelemen Rediger dette på Wikidata
KlippÁgnes Hranitzky Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJános Derzsi,[2] Volker Spengler,[7] Mihály Ráday,[2] Lajos Kovács,[2] Erika Bók, Mihály Kormos Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt
Premiere(r)15. februar 2011 (61st Berlin International Film Festival)[8]
15. mars 2012 (Tyskland)[9]
UtmerkelserJuryens Sølvbjørn (2011)
ForgjengerThe Man from London Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Hesten i Torino (ungarsk: A torinói ló) er en ungarsk dramafilm fra 2011 regissert av Béla Tarr og Ágnes Hranitzky, med János Derzsi, Erika Bók og Mihály Kormos i hovedrollene. Filmens manus er skrevet av Tarr og hans faste samarbeidspartner László Krasznahorkai.

Hesten i Torino minnes piskingen av en hest i den italienske byen Torino som ryktes å ha forårsaket den mentale sammenbruddet til filosofen «Friedrich Nietzsche». Filmen er i svart-hvitt, filmet i kun 30 lange tagninger av Tarrs faste kameramann Fred Kelemen, og skildrer de repetitive daglige livene til hesteeieren og hans datter.

Filmen var en internasjonal samproduksjon ledet av det ungarske selskapet T. T. Filmműhely. Tarr kunngjorde da at dette skulle være hans siste film. Etter å ha blitt utsatt flere ganger, hadde den premiere i 2011 på den 61. Berlin internasjonale filmfestival, hvor den mottok Juryens Grand Prix. Den ungarske utgivelsen ble utsatt etter at regissøren kritiserte landets regjering i et intervju.

Hesten i Torino ble møtt med generell anerkjennelse fra filmkritikere.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner med en sannsynlig apokryf historie om den tyske filosofen Friedrich Nietzsches mentale sammenbrudd den 3. januar 1889 i Torino, Italia. En kusk hadde problemer med en sta hest og begynte å piske den. Nietzsche ble dypt berørt, kastet seg rundt hestens hals og gråt. Han ble tatt med hjem av en nabo og forble urørlig og taus i to dager, før han mumlet ordene «Mutter, ich bin dumm». Han levde ytterligere ti år, mild og dement, under omsorg av sin mor og søstre.

Filmen flytter deretter til landsbygda, muligens på den store ungarske sletten på 1800-tallet, hvor kusken bor med sin datter og hesten. Den skildrer seks dager av deres liv. Utenfor hytta deres raser vindstormene. De lever et slitsomt og repetitivt liv og bytter ofte på å sitte alene ved vinduet. Fra og med den andre dagen blir hesten stadig mer motvillig, nekter å forlate eiendommen eller spise og drikke. Om kvelden besøker naboen Bernhard for å kjøpe brennevin; han hevder at den nærliggende byen er fullstendig ødelagt, og legger skylden på både Gud og mennesker.

Den tredje dagen ankommer en gruppe romfolk med en hestekjerre og drikker fra familiens brønn uten tillatelse. Datteren, og deretter faren, kommer ut for å jage dem bort. Før de drar, gir en gammel mann datteren en bok som hun leser den kvelden. Om morgenen den fjerde dagen oppdager far og datter at brønnen har tørket helt ut. Faren beslutter at de må forlate gården; de pakker eiendelene sine på en trillebår og drar av gårde. Hesten trekker ikke vognen, men oppfører seg uvanlig rolig. Under reisen snur de tilbake av ukjente årsaker og pakker ut igjen. På den femte dagen er hesten syk (muligens døende) og ikke i stand til å arbeide. Faren fjerner hestens tømmer og etterlater den i låven. Faren og datteren blir inne hele dagen, mens vinden fortsetter å ule utenfor. Om natten slutter plutselig lyset å virke, og huset faller i total mørke. På den sjette dagen hører vi ikke lenger de ulende vindene og ser heller ikke sollys. De lever nå på rå poteter, og datteren nekter å spise eller snakke, tilsynelatende resignert til sin skjebne. Faren gjør tilsynelatende det samme; han slutter å spise på poteten han holdt på med, og blir sittende taus sammen med datteren.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

  • János Derzsi som Ohlsdorger (faren)
  • Erika Bók som Ohlsdorgers datter
  • Mihály Kormos som naboen Bernhard
  • Mihály Ráday som fortelleren

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.nytimes.com/2012/02/10/movies/the-turin-horse-from-bela-tarr.html?_r=0; besøksdato: 13. mai 2016.
  2. ^ a b c d http://www.imdb.com/title/tt1316540/; besøksdato: 13. mai 2016.
  3. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film875865.html; besøksdato: 13. mai 2016.
  4. ^ filmportal.de, Wikidata Q15706812, https://www.filmportal.de/ 
  5. ^ (på en) Internet Movie Database, IMDb-ID tt1316540, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/ 
  6. ^ a b Freebase-data fra Google, Google, Wikidata Q15241312, https://developers.google.com/freebase/ 
  7. ^ http://www.filmaffinity.com/es/film875865.html; besøksdato: 13. mai 2016.
  8. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 25. september 2016[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Filmstarts, verkets språk tysk, www.filmstarts.de, besøkt 17. februar 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata