Béla Tarr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Béla Tarr
Béla Tarr
Født 21. juli 1955
Ungarn Pécs, Ungarn
Ektefelle Ágnes Hranitzky
Yrke Filmregissør

Béla Tarr [ˈbeːlɒ tɒrː] (født 21. juli 1955 i Pécs) er en ungarsk filmregissør. Han studerte ved høyskolen for film og teater i Budapest og har siden 1990 vært gjestedosent ved det tyske film- og fjernsynsakademiet i Berlin. Blant hans studenter er blant annet Fred Kelemen og Sebastian Bieniek.

De første forsøkene som filmskaper begynte han med i en alder av 16 år. Bela-Balasz-Filmstudios oppmerksom på ham og finansierte filmen Családi tüzfészeki 1979 som var inspirert av sosialistisk realisme. Etterhvert endret han stil til et realistisk formspråk karakterisert av lange scener og abstrakte bilder. Tarrs filmer viser påvirkning av Andrej Tarkovskij, Ingmar Bergman og i de tidlige filmene av John Cassavetes.

Noen av hans viktigste filmer er laget i samarbeide med forfatteren László Krasznahorkai. Filmatiseringen av Krasznahorkais roman Sátántangó (Satantango), en 415-minutters svarthvittfilm som Tarr arbeidet med i syv år skapte internasjonal oppmerksomhet. Filmen hadde premiere på de internasjonale filmfestspillene i Berlin 1994. Neste store film kom i 2000: Werckmeister Harmóniák (Werckmeister Harmonies) som ble tatt godt i mot av kritikere og på festivaler.

I 2007 var filmen A Londoni férfi (Mannen fra London) representert ved Filmfestivalen i Cannes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]