Helleristningene ved Boggestranda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helleristningene ved Boggestranda
Helleristningene ved Boggestranda
LandNorges flagg Norge
Kart
Helleristningene ved Boggestranda
62°44′17″N 8°03′23″Ø

Helleristningene ved Boggestranda består av veideristninger fra steinalderen og jordbruksristninger fra bronsealderen. De ligger på Bogge, på nordsiden av Eresfjorden i Molde kommune (tidligere Nesset), Møre og Romsdal. Feltet har Riksantikvarens ID nr. 73063.

Ristningene er fordelt på tre adskilte felt. Det øverste, felt 1, ligger på 24 moh., og dersom det har ligget nær vannkanten, kan det være fra ca. 6000 år før nåtid. Det består av 53 ristninger, de fleste sannsynligvis av hjort. I tillegg er det to elgfigurer, den ene av dem meget stor og dominerende på feltet.

Felt 2 ligger på ca. 20 moh., og kan dermed være fra ca. 5500 før nåtid. Det viser seks ristninger av hval, muligens niser, og to hjorter.

Det tredje og nederste feltet er jordbruksristningene. Det består av i alt 13 skipsristninger og et par spiralfigurer samt en del andre mer uidentifiserbare figurer. Det er vesentlig yngre enn de to andre feltene, fra ca. 1000 f.Kr.

Helleristningene ble innrapportert til Fortidsminneforeningen så tidlig som i 1890, men ble ikke undersøkt av arkeolog før i 1909. Feltene er tilrettelagt med skilt fra fylkesvei 660.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]