Havlærskilpadde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Havlærskilpadde
Havlærskilpadde
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dermochelys coriacea
Vandelli, 1761
Norsk(e) navn: havlærskilpadde
Hører til: havskilpadder,
skilpadder,
sauropsider
IUCNs rødliste:
ver 2.3
Utryddet Utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet Livskraftig Avhengig av lokale tiltakStatus iucn2.3 CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat: hav
Utbredelse: tropiske, subtropiske ig tempererte havover hele verden

Havlærskilpadden (Dermochelys coriacea) er den største og en av de eldste nålevende skilpaddene. Den veier gjennomsnittlig 700 kg og er 1,7 meter lang. Den største havlærskilpadden som noen gang er funnet, var en hann som veide 916 kg.

Havlærskilpadden er registrert nokså jevnlig i våre farvann, langs omtrent hele norskekysten. Den lever hele livet sitt langt ute til havs, men søker til land for å legge egg. Arten legger egg på tropiske og subtropiske havstrender, men foretar næringssøk etter maneter like opp til våre breddegrader, i det de (fleste antakelig) følger Golfstrømmen fra sørvest. Den foretrekker tropiske strender som er omgitt av dypt hav like utenfor kysten, og som ikke er omgitt av korallrev når den legger egg.

Arten kan lett kjennes på det svarte, læraktige ryggskjoldet med sju lengdekjøler. Som så mange andre skilpadder kan den sannsynligvis bli svært gammel.

Vern[rediger | rediger kilde]

Havlærskilpadden graver reir på tropiske sandstrender. Mange slike strender blir utbygd og forstyret av turisme og ferdsel, og skilpaddegropene blir plyndret av folk, villhunder og naturlige bytteetere. For å beskytte havlærskilpadden har man satt inn flere tiltak, deriblant innsamling av egg, som så lekkes ut i trygge omgivelser. Når ungene har absorbert plommesekken sin, blir de sluppet ut i havet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

  • Lengde: 1,3 - 1,8 m
  • Ynglemåte: Egg
  • Levested: I vann


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Dermochelys coriacea – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Dermochelys coriacea – detaljert artsinformasjon


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.