Hagby kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hagby kirke
Hagby kirke Uppsala
OmrådeUppsala kommune[1]
PlasseringHagby by
BispedømmeUppsala stift
Byggeår1840[1]
Beliggenhet
Kart
Hagby kirke
59°48′06″N 17°22′35″Ø

Hagby kirke er en kirkebygning i Hagby i Uppsala kommune som hører til Hagby menighet i Uppsala stift.

Kirkebygningen[rediger | rediger kilde]

Den eldste kirken på plassen ble oppført i middelalderen og hadde en komplisert bygningshistorie. I 1935 ble den gamle kirken utgravd i forbindese med en restaurering. Kirken viste seg være bygd i romansk stil med smalere kor og apside I middelalderen ble den bygd om i flere etapper. Koret ble utvidet to ganger og i sør ble det oppført et våpenhus. Ved den nordre perm var detet sakristi. På slutten av 1400-tallet kom det kalkmalerier. Våpenhusets trapp hadde en runestein, Hagbysteinen.[2], som ble antatt å være forsvunnet eller ødelagt på midten av 1800-tallet. Den ble gjennfunnet godt bevart ved et gravearbeide høsten 2016.

Den nåværende kirkebygning ble oppført 1838–1840 etter en tegning fra 1821 av arkitekten Axel Almfelt ved Överintendentsämbetet i Stockholm. Tegningen ble stort sett fulgt, men med visse mindre forandringer. Blant annet med flere vindusåpninger i kirkeskipet og tårnet. Kirkens eksteriør har nyklassisk preg. Selve interiøret har selv etter flere restaureringer bevart sin opprinnelige karakter.

Kirken består av et rektangulert kirkeskip med et rett sluttet kor ved østre kortveggen, og et utbygd sakristi øst for koret. Ved den vestre kortveggen er det et kirketårn med våpenhus og inngang. Tårnet krones av en takkopp med lanternin. Kirkens vegger er pusset og med rundbuede vinduer. Kirkeskipet dekkes av et sadeltak. Det er innganger ved den sørlige langsiden og i tårnets bunnetasje ved den vestre kortveggen.

Kirkesalens vegger og tak er kalket og mangler dekor bortsett fra en blomsterranke som løper under taklisten. Taket er et tønnehvelv av tre.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Wiki Loves Monuments' database, tools.wmflabs.org, utgitt 6. mai 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Upplands runinskrifter 1-4 Granskade och tolkade av Elias Wessén och Sven B. F. Jansson side 545

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Vägvisare til kirkene i Uppsala fylke, perm 82 - 84, Karin Blent (redaktør), Lensstyret i Uppsala fylke 1997, ISBN 91-85618-54-3
  • Våre kirker, perm 37, Klarkullens forlag, Vestæravik, 1990, ISBN 91-971561-0-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]