Habbo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Habbo Hotell
Orig. Hotelli Kultakala
Logotipo do Habbo Hotel.png
Utvikler Sulake Corporation
Utgiver Sulake Corporation
Designer Sampo Karjalainen/Aapo Kyrölä
Plattform PC
Utgivelse Finland August 2000
Storbritannia Januar 2001
Norge Juni 2004
USA September 2004
Sjanger Multiplayer Onlinespill (MMO) / praterom
Aldersgrense 13 år
Mediaformat Internett
Systemkrav Nettleser og Flash

Habbo (bedre kjent som Habbo Hotel) er et virtuelt samfunn på Internett, primært brukt av tenåringer og barn. Samfunnet, som eies og vedlikeholdes av det finske multimediaselskapet Sulake Corporation, kombinerer praterom og multiplayer-onlinespill. Samfunnets brukere bestemmer selv sine figurers navn, holdninger og formue, og kan i begrenset omfang selv forme figurenes utseende, farver og klær. Habbo Hotel er for det meste for tenåringer, og har en aldersgrense (i Norge) på tretten år. Men Habbo Hotel blir også brukt av barn under tretten år. Enhver under atten år må ha tillatelse fra foresatte for å spille dette spillet, på grunn av faren for å bli mobbet gjennom nett, og ikke minst hvis det blir et storforbruk av penger blant barn/ungdom.

Etter flere år med oppetid i alle nordiske hoteller, og skandinaviske hoteller, har Habbo blitt en stor suksess, men nærmer seg bunnen allerede nå.

Habbo Norge sliter økonomisk, og har nå satt inn svenske og danske "staff" som er disse som modererer hotellet, fra kl 10.00 - 00.00.

Disse har lang erfaring innen moderering, interaktiv sikkerhet og har bred kunnskap innenfor hvordan ungdom tenker.

Hotellet's ledelse består av

- Odysse (dansk)

- hallonkiwi (svensk)

- Xebal (svensk)

Historie[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige ideen bak Habbo Hotel var et lite prosjekt av to finske menn, Sampo Karjalainen og Aapo Kyrölä, som skulle promotere et rockeband kalt Mobiles. Karjalainen og Kyrölä startet et samarbeid med PR-byrået Taivas for å utvikle det som skulle resultere i Hotelli Kultakala («Hotel Gullfisk») og ble lansert i Finland i august 2000. Etter suksess med det første hotellet, ble et nytt hotell åpnet i Storbritannia. To nye virtuelle samfunn ble lansert i 2001 og fire nye i 2003. Samtidig ble den tekniske plattformen bygget om og konseptet gjort enklere og mer brukervennlig.

I løpet av 2004 vokste brukerbasen av Habbo, og på slutten av 2004 var det hele 16 onlinesamfunn spredt over hele verden og Sulake hadde over 160 ansatte. [1] I 2005 og 2006 styrket Habbo sin tilstedeværelse, og per 2010 er det lokalisert Habbosamfunn i 31 land på fem kontinenter.

Sulake lanserte 29. juni 2004 Habbohotel Norge som i (2008) hadde over 200 000 aktive brukere hver måned, og ca. 2000 til 3000 pålogget hver dag.[1]

I 2007 ble Norges, Sveriges og Danmarks kontorer slått sammen. På grunn av ledelsen i Oslo ikke ville flytte til København, kom det en ny «hotellsjef» til det norske Habbo Hotel. Sommeren 2008, hadde Habbo Hotel 100 millioner brukere og hver måned er det omkring syv millioner aktive brukere.[2]

Hotellet[rediger | rediger kilde]

For å kunne benytte Habbo Hotel, skal man først lage en 'avatar'. Det foregår ved at man velger et Habbo-navn og et motto, og deretter har man muligheten for å velge klær, sko, hår og kulør. Når brukeren er ferdig med å registrere seg, transporteres han/hun til en sjekk inn/hotel view-skjerm. Brukeren kan redigere sin avatar senere.

Det finnes to typer rom i hotellet:

  • Fellesrommene minner mye om rommene man finner på et virkelig hotell som for eksempel lobbyen, svømmebassenget og kjøkkenet. Her er fri adgang for alle hotellgjester, og det er typisk her nybegynnere lærer andre å kjenne.
  • Gjesteværelsene er mere private rom, som eieren i begrenset omfang kan velge formen på og selv kan innrette med møbler kjøpt for Habbo-mynter. Det finnes eksempler på gjesteværelser innrettet som nattklubber, konkurrenserom og bytterom. Eieren kan også velge at begrense adgangen til rommet til spesielle gester. Eieren har også spesielle funksjoner, som kan sperre ute gjester og sparke dem ut midlertidig.

En navigator tillater habboene å velge i mellom fellesrom eller gjesteværelser. Navigatoren inneholder også en liste over brukerens egne rom, favorittrom og en liste over hvor mange brukere som er i hvert av hotellets rom. Navigatoren har også en søkefunksjon som gjør det mulig for brukeren å søke på andre rom.

På enkelte hoteller, rollespiller spillerne. Dette skjer via de beskriver hva de gjør med – eller stjernetegn foran og bak setningene. Eksempelvis: -Lukas ser til siden, han får øye på Martin og går mot han-

De kjente rollespilltypene er

  • TWRPG – The World RolePlay Game (Rollespill i hele verden, alle kan opprette land o.l)
  • NYCRPG – New York City RolePlay Game (Rollespill i New York)
  • MRPG1 – Mafia RolePlay Game (Mafia vs. Politi versjonen – rollespiller i hele verden )
  • MRPG2 – Magic RolePlay Game (Magirollespill – Harry Potter Rollespill )
  • WRPG – Western RolePlay Game (Western versjonen av rollespill)
  • PRPG – Pokemon RolePlay Game (Rollespiller med pokemoner. )
  • RWRPG - Real World RolePlay Game (Rollespiller i hele verden)

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Habbo har vært et omstridt konsept både i Finland og i Norge. Dette har blant annet gått ut på at Habbo ikke sjekker alderen til spillerne, men likevel lar dem kjøpe mynter via telefon. Det er også flere eksempler på at små barn har handlet mynter med «lånte» kredittkort.[3] Habbo hevder at det er lagt inn sperrer i systemet som skal hindre overforbruk, men det er eksempler på at barn har brukt opp mot 500 kr. to ganger i uken med kort, 250 kroner bare via telefontjenester. Habbo USA og andre hoteller har blitt et mål for flere grupper på Internet som driver trolling, mest fremtredende av Anonymous og Patriotic Nigras.

Offisielle fansider[rediger | rediger kilde]

Det finnes fansider til Habbo Hotel. Disse fansidene konkurrerer alle om å bli såkalt «offisielle». Når en fanside blir offisiell, vil det være lovlig å reklamere for fansiden på hotellet, og i hotellets forumer. «Uoffisielle» fansider har ikke lov å reklamere over hotellet. En offisiell fanside merker seg med et skilt som den kan ha på sin «Habbo Home» og bruke inne på selve hotellet. Kun offisielle fansider og to av eierne har lov å bruke skiltet.

Private servere[rediger | rediger kilde]

Flere undergrunnsmiljøer på internett har aktivt kopiert Habbo ved å reverse-engineere teknologien brukt i klienten til en emulator. Disse miljøene tjener også penger på å drive egene kopier av Habbo som er referert til som retro-hoteller eller retro-servere. Sulake oppfordrer brukerne av Habbo til å ikke bruke private servere på grunn av at enkelte kan spre skadevare i tillegg til at private habbo-servere bryter opphavsretten. I Mai 2013 ble en utvikler av emulatoren Phoenix Emulator siktet for brudd på opphavsretten til Sulake. [4]

Ofte har private servere mer drama rundt seg og har et mer isolert samfunn sammenlignet med offisielle servere. Det finnes små hoteller som kan være mer useriøse enn større hoteller som har flere hundre, av og til flere tusen brukere pålogget. Disse hotellene har ofte et rykte basert på aktivitet, oppetid og hvor likt hotellet er de ofisielle serverne. Private servere er også ofte listet opp på en retro-liste som for eksempel TheHabbos. [5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Offisielle nettsider
Negative avisomtaler