Griqua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Griqua
Antall
ca. 100.000
Område
Sør-Afrika
Språk
afrikaans, engelsk
Religion
kristendom

Griqua (afrikaans: griekwa) er en undergrupper av Sør-Afrikas multietniske fargede.

Griquaene er ofte regnet som etnisk og kulturelt blandet folkeslag hvis opphav går tilbake til blandingsekteskap eller seksuelle relasjoner mellom europeiske kolonister i Kappkolonien og khoikhoiene som allerede bodde der i de 17. og 18. århundrene. Denne antagelsen kommer antagelig fra navnet som en blandet gruppe av grigriquaer (en gruppe Kappkhoikhoier), «bastarder», koranna og tswana som levde på stedet for dagens Griekwastad, fikk i 1813 av pastor John Campbell fra London Missionary Society[1] (tidligere Klaarwater). Ifølge Isaac Tirion[2], levde grigriquaene allerede i denne nordøstlige seksjonen av Kappkolonien i 1730.

Genetiske beviser indikerer at majoriteten av dagens griqua–befolkning er en etnisk blanding av europeiske gener som dateres tilbake til Jan van Riebeecks tid blandet med khoikhoi og, senere, afrikanske (hovedsakelig tswana) folkeslag, med kun mindre innslag av san.[3]

Den totale griqua–befolkningen er ukjent. Folket ble ødelagt av en rekke faktorer. Den viktigste er apartheid–epoken hvor mange griquaer valgte å skjule seg blant betegnelsen «fargede» i frykt for at deres griquarøtter kunne plassere dem i nedre nivå blant afrikanerne. Det som er sikkert er at en betydelig del av befolkningen har griquarøtter (dvs khoikhoiforfedre). Dessverre blir denne bakgrunnen for ofte sett ned på i Sør–Afrika.

Griquaene har gitt sitt navn til flere deler av Sør–Afrika som «Griqualand» ettersom de migrerte bort fra andre befolkningsområder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Places.co.za». Arkivert fra originalen 14. august 2007. Besøkt 19. august 2007. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. september 2007. Besøkt 19. august 2007. 
  3. ^ Alan G. Morris. 1997. «The Griqua and the Khoikhoi: Biology, Ethnicity and the Construction of Identity.», Kronos Journal of Cape History, nr 24, s 106 - 118

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]