Grim torv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grim torv
Grim torv i 2016
Basisdata
LandNorge
BydelGrim
ByKristiansand
KommuneKristiansand
TilstøtendeSetesdalsveien, Møllevannsveien

Kart
Grim torv
58°08′57″N 7°58′20″Ø

Grim torv (1–5) er en gatestubb på Grim i Kristiansand som forbinder Setesdalsveien med Møllevannsveien. Veien fungerer som et sentralt punkt for nærmiljøet, med et supermarked og andre butikker, samt bussholdeplasser.

Hver side av gata huser en egen større bygning med flere funksjoner, samt en tidligere mølle, per april 2023 en brukthandel bare kalt Mølla, på den nordvestlige siden. Den større nordvestlige bygningen huser primært en Meny-butikk mot sørvest («forsiden»), og flere butikker på «baksiden», inkludert en kinamatrestaurant, en gravsteinsbutikk, en veterinær og en Pizzabakeren-pizzeria. Bygningen inneholder også en frisør. Den sørøstlige rekken inneholder en sykkelbutikk, et bakeri og et Apotek 1-apotek. Det er lagt planer ved Kristiansand kommune om å bygge ut gata og omegn til et større, «urbant storkvartal».[1]

Et fotografi tatt av et forretningsbygg i løpet av kveldstid. Flere forretninger er avbildet, inkludert en kinamatrestaurant, en veterinær, en gravsteinsforretning og en pizzeria. Åpningstider til matvarebutikken på den andre siden av bygget er også lyst opp.
Den nordlige siden («baksiden») av den større forretningsbygningen på Grim torv i 2015.

Tidligere hadde veien torvfunksjoner som kolonial, bakeri og slakterbutikk. På den ene siden av gatestubben, matrikulert til Setesdalsveien hadde to busselskaper verksted- og garasjeanlegg, Lillesand og Topdalens Bilruter (LTB) og Torridalens Bilruter (TBR),[trenger referanse] som i dag (per april 2023) huser et supermarked og diverse andre forretninger. Torvet hadde også tidligere en filial til Sørlandsbanken, som først ankom Grim i 1937.[2] Banklokalene huset senere forskjellige forretninger, blant annet en blomsterhandel (Blomsterhallen), en kebabsjappe og en matvarehandel med importvarer.

I 2001 ble Postens 500. Post i butikk etablert i matvarehandelen på Grim torv.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Widing, Glen (15. oktober 2019). «Vil bygge en ny bydel med 40.000 kvadratmeter». www.estatenyheter.no. Besøkt 9. april 2023. 
  2. ^ Varen, Olav (1975). Sørlandsbanken gjennom 50 år. s. 27–29. 
  3. ^ «Posten halvveis». Fosna-Folket. Bjugn. 4. desember 2001. s. 18. «Posten Norge AB har åpnet Post i Butikk nummer 500 i Grim Torg i Kristiansand.»