GoodWeave International

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

GoodWeave International er et nettverk av ideelle organisasjoner som arbeider mot ulovlig barnearbeid i teppeindustrien. Organisasjonen ble grunnlagt i 1994 av Kailash Satyarthi, en aktivist for barns rettigheter.[1] GoodWeave International har et sertifiseringsprogram hvor bedrifter kan få inspisert sine produksjonsmetoder, og etter godkjenning selge teppeprodukter med en tilleggslogo som bekrefter at deres produkt er laget uten barnearbeid.[2]

Denne merkeordningen kom som et svar på bekymring for barnearbeid i teppeindustrien. Menneskerettighetsorganisasjoner i Europa og India hadde satt søkelys på denne problematikken fra 1980, og utviklet sammen med UNICEF og andre et program kalt Rugmark, for bygge opp en merkeordning der kjøpere av orientalske tepper kunne se om teppet var laget av voksne og ikke av barn. Et element var også å gi skolegang og rehabilitering på lang sikt til av barn som hadde blitt utnyttet illegalt over tid av teppeprodusenter. Rugmark ble formelt lansert i India høsten 1994.

Rugmark utvidet til Nepal i 1996, og fortsatte utvidelsen til andre land under navnet Rugmark International fra 1998.

I 2009 omgjprde Rugmark International sertifiseringsprogrammet til den nåværende GoodWeave-etiketten. Det internasjonale nettverket består landkontorer i India og Nepal på produsentsiden, og tilsvarende kontorer i USA, UK og Tyskland som importører. GoodWeave Tyskland og GoodWeave Storbritannia er ansvarlig for lisensiering i hele Europa mens GoodWeave USA er ansvarlig for lisensiering hele Nord-Amerika.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]