Furubuemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Furubuemåler
Nomenklatur
Macaria liturata (Semiothisa liturata)
Clerck, 1759
Populærnavn
furubuemåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektMacaria
Økologi
Habitat: barskog
Utbredelse: Europa

Furubuemåler (Macaria liturata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den finnes over så godt som hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 22 – 31 mm), slank, lyst brungrå måler. Den kjennes lettest på det diffuse, men vanligvis tydelige, lyst brunrøde tverrbåndet som går langs forvingens ytterkant. Forvingen er svakt innbuktet bak vingespissen. Langs forkanten er det fire flekker. De tre innerste er små og mørkt gråbrune, fra hver av dem går det et, ofte utydelig, bølgete, mørkt tverrbånd til vingens bakkant. Den ytterste flekken er større og lyst brunrød, fra denne går det et bredt, brunrødt (mursteinsrødt) tverrbånd som er tydelig i alle fall i den fremste halvdelen av vingen. Bakvingens bakhjørne er markert som en avrundet tann.

Larven er, som de fleste andre sommerfugllarver som lever på furunåler, grønn med lyse lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten lever i barskog og larvene lever mest av furu (Pinus sylvestris), de kan av og til finnes på einer (Juniperus communis) eller andre bartrær. Arten overvintrer som puppe. De voksne målerne flyr om natten og kan påtreffes mellom april og september, men de aller fleste flyr i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Furubuemåleren er en europeisk art. I Norge finnes den så å si over alt der det vokser furu.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]