Frederic Church

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Frederic Edwin Church
Frederic Edwin Church
Fotografi av Church ca 1860.
Født 4. mai 1826
Hartford, Connecticut
Død 7. april 1900 (73 år)
Nasjonalitet Amerikansk
Felt Maler
Periode Hudson River School

Frederic Edwin Church (født 4. mai 1826 i Hartford i USA, død 7. april 1900) var en amerikansk maler, som spesialiserte seg på landskapsmalerier. Han hadde en sentral rolle i Hudson River skolen som fokuserte på landskapsmalerier i USA. Selv om han var veldig opptatt av naturvitenskap, var han «alltid opptatt med å få en åndelig dimensjon i verkene sine».

Livsbiografi[rediger | rediger kilde]

Church kom fra en rik familie og fikk fra en tidlig alder utviklet kunstinteressen han hadde. Han viste seg fort å være et naturtalent. 18 år gammel traff han en av USAs mest fremstående landskapskunstnere, Thomas Cole, som Church gikk i lære hos. Han fikk senere medlemskap i Hudson River School. Etter at Cole døde i 1848 la Church frem mye av arbeidet for å bevare ånden i Hudson River-skolen. Ved det samme året ble han valgt inn som den yngste medlemmet i National Academy of Design.

Church bosatte seg i New York. Under sommeren var han ofte ute på vandringer i naturen der han samlet inntrykk og inspirasjon til maleriene sine. Dette gjorde også kollegaen hans Albert Bierstadt, som var med flere naturekspedisjoner. Hver vinter vendte Church tilbake til New York for å selge verkene sine. Likt med læreren sin, Cole, gjorde Church skisser av maleriene sine under vandringene i naturen, for å lette på arbeidet i atelieret. I sine senere år gjorde han lange reiser til Sør-Amerika og langs kysten av Mellomhavet. Der fant han nye vakre og romantiske paradislandskap som han avbildet.

I likhet med alle andre malere innenfor Hudson River School malte Church svært realistisk, men den romantiske sjangeren er inkludert i nesten hvert eneste maleri. Derfor er maleriene ofte pyntet på eller malt mer overdrevet enn slik virkeligheten virkelig gjenspeiler seg. Noe som er typisk for romantikken.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]