Francis Mansour Zayek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Francis Mansour Zayek
Født18. okt. 1920Rediger på Wikidata
Manzanillo
Død14. sep. 2010[1]Rediger på Wikidata (89 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1946–), katolsk biskop (1962–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedPontificia università urbaniana
Det pavelige lateranuniversitet
NasjonalitetPortugal
Brasil
GravlagtLibanon
St. Maron of Brooklyn

Francis Mansour Zayek Khoury (født 18. oktober 1920 i ManzanilloCuba, død 14. september 2010 i Libanon) var erkebiskop av Saint Maron av Brooklyn.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Francis Mansour Zayek var et av seks barn født av Mansour og Miriam (Khoury) og ble født på Cuba. I 1931 flyttet familien til Ghazir i Libanon, da del av Det franske mandatet for Syria og Libanon. Zayek gikk inn på presteseminar der og studerte i Libanon og Roma.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble ordinert til prest for det maronittiske patriarkat Antiokia og hele Østen i Libanon frn 17. mars 1946. Etter å ha fullført doktorgradsstudiene i kanonisk rett i Roma, var han pastor i det maronittiske samfunn i Kairo og arbeidet også for det apostoliske nuntiatur i Kairo. Etter at han kom tilbake til Roma, virket han som dommer ved Den romerske rota.[1]

Biskop[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes XXIII utnevnte ham 30. mai 1962 til titulærbiskop av Callinicum dei Maroniti og utnevnte ham til hjelpebiskop i Ordinariatet i Brasil for troene av de østlige riter, med sete i Rio de Janeiro. Den maronittiske patriark av Antiokia, Pierre-Paul Méouchi, bispeviet ham i Dimane nord i Libanon den 5. august samme år; medkonsekratorer var Pietro Sfair, biskopordinarius for maronitter i Roma, og Abdallah Nujaim, biskop av Baalbek.

Zayek deltok på alle fire sesjoner av Det andre Vatikankonsil fra 1962 til 1965.

Pave Paul VI utnevnte ham til biskop av Apostolic Exarchate of United States of America (Maronite) den 27. januar 1966. I løpet av hans embetsperiode ble det apostoliske eksarkatet elevert til eparkat, og med navnet Eparchy of Saint Maron of Detroit og senere til Eparchy of Saint Maron of Brooklyn.

Den 10. desember 1982 opphøyde pave Johannes Paul II ham til erkebiskop ad personam. Den 11. november 1996 innvilget pave Johannes Paul II hans aldersbetingede avskjedsøknad.

Zayek var medlem av den maronittiske patriarkalske synode. Han mottok Ellis Island Medal of Honor.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.catholic-hierarchy.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ catholic-hierarchy.org zaye, lest 17. mars 2022