Florvåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Florvåg
Florvågøy og Storholmen ved Florvåg
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneAskøy
Postnummer5305
Befolkning1 965
Høyde o.h.4 meter
Kart
Florvåg
60°25′09″N 5°14′16″Ø

Florvåg er en del av tettstedet Askøy i Vestland fylke, ved fylkesvei 563 på østsiden av øyen Askøy. Navnet kan knyttes til slaget ved Florvåg i 1194.

I 1901 ble det bygget hotell i Florvåg med det velklingende navnet Vikingborg.[1] I 1929 brant hotellet ned, men ble gjenoppbygget. Hotellet ble konfiskert av tyskerne under 2. verdenskrig og benyttet som offisers boligene[2]. I 1940 ble det også bygget flere boliger for tyske offiserer og soldater, som også rommet fengsel i kjelleretasjen[3].Byggene ble tatt over av Askøy kommune etter andre verdenskrig og brukt som realskole og ungdomsskole i Florvåg ( midlertidig løsning) helt frem til 2003, da Askøy kommune flyttet ungdomsskolen til Erdal.[trenger referanse] Den siste delen av den gamle ungdomsskolen i Florvåg ble ferdig revet i 2014, som medførte at fengslene i kjellerdelen også ble revet, og veggkunst tegnet av tyske fanger gikk tapt[4].

Under den andre verdenskrig var det i Florvåg en stor tysk base, til tider opp mot 100 marinefartøy på en gang. I Bakarvågen like ved var det ammunisjons- og torpedolager for ubåter[5]. I Bakarvågen ligger i dag Viknes Båt[6] og to båtforeninger.

Florvåg er et gammelt industristed hvor det fortsatt er en del aktivitet. Forurensing fra den nå nedlagte malingsfabrikken Monopol har imidlertid vært en betydelig miljøbelastning.

Det første handlesenteret i bygden ble påtent og brant ned på begynnelsen av 90-tallet, men ble gjenreist. I Florvåg er det idag blant annet dagligvarebutikk med post, klesbutikk, pizzeria, bruktbåtutsalg hobbybutikk, brukthandel, rørlegger, byggevarehandel og en slipp. Florvåg sentrum ligger 2 kilometer øst for Askøybroen og ca. 15 minutters gangavstand fra Kleppestø senter. I Florvåg var det en skatehall som ble nedlagt høsten 2006.

Framo AS (tidligere Frank Mohn AS) tok over tomten fra Florvåg verk i 2009[7] Bygget til Framo AS stod ferdig i juni 2015, etter en del forsinkelser. Framo AS og Framo Services AS har nå sitt hovedkontor ute på Askøy[8], noe som har medført nye arbeidsplasser til Askøy kommune.

Florvåg kan også by på fine turstier opp til Kolbeinsvarden, som er Askøys høyeste fjell[9], og 2 ferskvanns områder som heter Nyavatnet og Storavatnet[10][11], som er populære badeplasser om sommeren og skøytebaner om vinteren. Ferskvannene har også god bestand av ørret og ål.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]