Flemish Kapp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
De store banker med Flemish Kapp til høyre

Flemish Kapp er en fiskebanke i det nordvestlige Atlanterhavet ca. 560 km øst for St. John'sNew Foundland.Den er også kalt De store banker

Geografi[rediger | rediger kilde]

Denne fiskebanken er et gruntvannsområdet dannet av et undersjøisk platå, og er adskilt med en dypvannsrenne fra de større områdene kjent som De store banker sørvest for Flemish kapp. Dybdeforholdene i området er mellom 1202 og 700 meter. Havområdet omfatter sirka 42000 km², som er litt mindre enn Danmark i størrelse.

Vann og strømforhold[rediger | rediger kilde]

I Flemish kapp området blir det varme vannet fra Golfstrømmen blandet med det kaldere Labradorstrømmen, slik at det oppstår en luftstrøm som roterende med klokken over havområdet.

Vannet på Flemish kapp er varmere enn i på de tilstøtende De store banker. Og det antas at kuldefølsomme havorganismer har kunnet overleve her siden istiden.

Fiskeri[rediger | rediger kilde]

Havområdet rundt Flemish Kapp er en kjent og viktig fiskebanke. Det er utnyttbare resurser av Kveite, Sverdfisk, Reker, Kamskjell og andre marine arter i området.

Flemish kapp ligger utenfor Kanadas økonomiske sone, i internasjonalt farvann. Som mange andre fiskeriområder har det blitt utsatt for overfiske, i form av store uttak av for eksempel uer og torsk.

Norske linebåter har tradisjonelt hatt fiskerettigheter på Flemish Kapp. Norge har i tillegg til torskekvote en rekekvote på 96 tonn. Fisket ble åpnet igjen i 2009. I 2013 ble den norske kvoten på 1300 tonn fisket av linebåten Atlantic fra Måløy.

Film[rediger | rediger kilde]

I Wolfgang Petersens film Den perfekte stormen var det på Flemish Kapp Sverdfiskkutteren Andrea Gail fisket før den gikk under.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]