Fili

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fili
Beliggenhet
Kart
Fili
55°45′N 37°30′Ø
Kirken Marias beskyttelse og inngripen i Fili

Fili (russisk: Фили́) var en tidligere forstad, nå et område i den vestlige delen av Moskva, Russland, kjent for hendelsene i september 1812, etter slaget ved Borodino. Landsbyen lå mellom Moskva-elven og Poklonnaya-høyden i nærheten dagens Fili stasjon på Moskvas Metro og den bevarte Forbønnskirken.

Den første omtale av Fili er datert 1627. Fra 1689 var Fili, Kuntsevo, og de tilstøtende bosetninger eid av Lev Naryshkin, bror av Tsarina Natalia Naryshkina. I 1694 fullførte han byggingen av Forbønnskirken med donasjoner fra Peter I av Russland. Stilen er nå kjent som Naryshkin barokk. Naryshkin etablerte også en ny Fili landsby, nærmere dagens - Prospekt., den gamle Fili ble pusset opp som hans personlige eiendom. Etter slaget ved Borodino (7. september 1812) trakk den russiske hæren seg tilbake østover og slo leir i nærheten Fili 12. september. Et militært råd ledet av general Kutuzov samlet seg i en trehytte i Fili. Til tross for protester fra unge generaler insisterte Kutuzov på sin plan om å forlate Moskva for å redde restene av den russiske hæren. De marsjerte gjennom Moskva 14. september etterfulgt av Murats vanguard.

Fili ble tungt industrialiserte mellom 1900 og 1930-tallet, og i 1926 hadde Fili 396 husholdninger og 1342 innbyggere. I 19 ble territoriet annektert av Moskva by. En viktig virksomhet i Fili er Khrunichev flyfabrikk. Den første fase ble bygget før Første verdenskrig av Roman Klein. På 1920-tallet ble den omdøpt til State Aircraft Plant Nr. 7. Det ble kjøpt tysk teknologi i et joint venture med Junkers og bygget lokale kopier av Junkers K30 bombefly som ble vesentlig endret senere. I 1926 bygde de Zavod 22, det flyet som Tupolev ble utviklet fra.