Fallout: Shelter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fallout: Shelter
UtviklerBethesda Game Studios
Behaviour Interactive
UtgiverBethesda Softworks
Distributør
ForfatterEmil Pagliarulo
KunstnerIstvan Pely
SerieFallout
SpillmotorUnity
Plattform
Utgivelse14. juni 2015 (iOS)
13. august 2015 (Android)
14. juli 2016 (Microsoft Windows)
7. februar 2017 (Xbox One)
10. juni 2018 (Nintendo Switch, PlayStation 4)
SjangerOverlevelsesspill, konstruksjon og ledelsessimulator, post-apokalyptisk videospill
ModusEnspiller
AldersgrensePEGI 12
Nettstedwww.falloutshelter.com

Fallout Shelter er et gratis byggespill utviklet og utgitt av Bethesda Game Studios, med bistand fra Behaviour Interactive. Spillet kom til iOS i juni 2015, Android i august 2015, som en oppkjøring mot Fallout 4. Spillet kom deretter til Microsoft Windows i juli 2016 og til Xbox One i februar 2017.

I spillet skal spilleren bygge sitt eget underjordiske tilfluktsrom, holde beboerne friske og fornøyde, og å sende ut beboere til utforske områdene rundt og løse oppdrag på overflaten.

Fallout Shelter fikk en blandet mottagelse. Spillet fikk ros for å være gratis, reklamefritt og vakkert på overflaten.[3] Spillet fikk samtidig kritikk for å bli lettere etterhvert og lite engasjerende i lengden.[4][5] Spillet gav likevel 5,1 milloner dollar i inntekter de første to ukene.[6]

Da spillet fikk en oppdatering i 2016 hadde det over 50 millioner nedlastinger,[7] og i 2017 nådde spillet 100 millioner spillere.[8]

Spillet[rediger | rediger kilde]

I Fallout Shelter har spilleren jobben som formann i et tilfluktsrom, og må ta avgjørelser som påvirker hele samfunnet. Spilleren velger hvem som skal arbeide hvor og hvilke nye rom som skal bygges. Beboerne trenger mat og vann, men også strøm for å holde seg varme og lykkelige i en underjordisk verden der radioaktiviteten fra utsiden kan trenge inn. Rotter og kakelakker, alle muterte, kan grave seg inn i de underjordiske romene, og banditter, likrøvere (ghouls), eller deathclaws kan bryte seg gjennom porten til overflaten.

Spillet går i stor grad ut på å balansere ressursene, få barn til å vokse opp, og bygge stadig nye og mer avanserte rom. For å bygge trengs det ressurser i form av penger, og penger får man gjennom fullført arbeid i et rom, man finner dem utenfor hvelvet, eller man fanger den mystiske fremmede som av og til dukker opp.

I det originale Fallout-spillet ble hovedpersonen sendt ut av hvelvet for å finne en chip som var gått i stykker. I Fallout Shelter kan beboerne sendes ut, med livet som innsats, for å finne penger, klær og våpen. Etter 2016 oppdateringen kom det også oppdrag der man ble sendt til forskjellige steder på jakt etter savnede personer, for å stanse banditter eller for å finne spesielle gjenstander. Fullførte oppdrag gir belønninger i form av spesielle beboere, kjæledyr, gjenstander, penger og/eller lunsjbokser. Lunsjboksene inneholder tilfeldige premier som kan være til stor hjelp.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Allerede i 2009 ble det snakket om en iPhone-versjon av Fallout.[9], men ideen ble forkastet. Fallout Shelter ble lansert på Electronic Entertainment Expo 14. juni 2015

Spillet er oppdatert i flere omganger. Først kom karakteren Preston Garvey fra Fallout 4 som en mulig beboer. Da Android versjonen kom ble «deathclaws» og «molerats» med som mulige fiender, banditter kunne stjele penger, og roboten «Mister Handy» ble tilgjengelig via lunsjbokser. Senere oppdateringer kom med flere karakterer, overlevelsesmodus, mulighet til å ta våpen og utstyr fra nedkjempede angripende banditter, og ikke noe tak på hvor mange som kan utforske utsiden samtidig. Spillet har også fått egne oppdateringer med tema fra høytider, og i desember 2015 kom kjæledyr med i spillet. I juli 2016 kom oppdatering 1.6 med oppdrag, flere fiender og forbedret kamp. I 2017 kom nye versjoner til Xbox og Windows 10, og spillet ble tilgjendelig via Steam.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Fallout Shelter hadde i februar 2018 63/100 hos Metacritic for PC—versjonen og 71/100 for iOS-versjonen.[10] Nrk, som synes spillet var for kjedelig i lengden, gav spillet terningkast 3.[5] mens Gamer.no gav spillet 8/10.[11]. Mange likte spillet, men kritiserte det for å mangle dybde. Spillet inneholder også mikrotransaksjoner, at man kan kjøpe ting i spillet for ekte penger, noe andmeldere har kommentert som negativt.

Fallout Shelter ble det mest populære iOS-spillet i USA og UK dagene etter det kom, og genererte 5,1 milloner dollar i inntekter de første to ukene.[6]

Spillet vant «Golden Joystick Awards»[12], «D.I.C.E. Awards»[13] og «The Game Awards 2015» for beste mobilspill i 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]